latinica  ћирилица
02/10/2023 |  12:01 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Добитници Нобелове награде за медицину Каталин Карико и Дру Вајсман

Добитници Нобелове награде за медицину или физиологију за 2023. годину су Каталин Карико и Дру Вајсман због открића која су омогућила развијање вакцина против ковида 19.
Нобелова награда (Фото: EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda) -
Нобелова награда (Фото: EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda)

У саопштењу Шведске краљевске академије наводи се да су открића Карикове и Вајсмана била кључна за развијање вакцина заснованих на информационој РНК.

- Својим револуционарним открићима, која су фундаментално промијенила наше схватање о томе како иРНК спроводи интеракцију са нашим имунолошким системом, лауреати су допринијели невиђеној стопи развоја вакцине током једне од највећих пријетњи људском здрављу у модерним временима - додаје се у саопштењу.

Каталина Карико рођена је у Мађарској 1959. године. Студију о модификацији нуклеобаза РНК спровела је на универзитету у Пенсилванији. Тренутно је професорка на Универзитету у Сегедину, као и на оном у Пенсилванији.

Дру Вајсман рођен је у Лексингтону у Пенсилванији а заједно са Каталин Карико спровео је истраживање о модификацијама нуклеобаза. Тренутно је запослен на универзитету у Пенсливанији као предавач.

Подсјећамо, данас је започела недјеља додјела Нобелових награда Шведске краљевске академије наука за 2023. која ће трајати до 9. октобра.

Награда за физику биће додијељена сутра, а за хемију у сриједу 4. октобра, док ће награда за књижевност бити додијељена у четвртак 5. октобра.

Ноблеова награда за мир биће додијељена у петак 6. октобра, док ће награда за економске науке бити додијељена 9. октобра.