latinica  ћирилица
23/09/2023 |  11:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Влаовић: Вјечно је умјетничко дјело Јагоша Марковића

Прераним одласком Јагоша Марковића култура и умјетност су остали без једног од највећих од позоришних редитеља региона, али су његове хваљене и дуговјечне представе, које су обиљежиле историју театра, учиниле његово умјетничко дјело вјечним, истакла је министар културе и медија Црне Горе Маша Влаовић.
Маша Влаовић (Фото: Влада Црне Горе) -
Маша Влаовић (Фото: Влада Црне Горе)

Она је нагласила да ће генерације поштовалаца позоришта памтити Јагоша Марковића као несумњивог генија, како о њему и говоре познаваоци културе и позоришне игре, саопштено је из Министарства културе и медија Црне Горе.

Влаовићева је навела да је Марковића красила невјероватна способност адаптације и трансформације од минимализма и барока до савременог театра и опере, од класичних наслова до несвакидашњих умјетничких експеримената и ванременских премијера за памћење.

- Отишао је велики умјетник, рођени Подгоричанин, који је са Црном Гором дијелио важан дио свог умјетничког и професионалног пута - навела је Влаовићева у телеграму саучешћа породици Марковића.

Један од најистакнутијих позоришних редитеља у региону Јагош Марковић преминуо је јуче у 58. години, потврђено је из београдског Народног позоришта.

Марковић је добитник око 50 струковних, фестивалских и државних награда.