latinica  ћирилица
19/09/2023 |  10:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Буран почетак јесењег засједања Сабора

Након двомјесечне љетње паузе у Хрватском сабору је данас "актуелним пријеподневом" почело јесење засједање током којег ће посланици постављати питања премијеру Андреју Пленковићу и члановима Владе.
Хрватски сабор (Фото: EPA-EFE/DANIEL KASAP) -
Хрватски сабор (Фото: EPA-EFE/DANIEL KASAP)

Сједница је почела бурно, подјелом опомена због приговора посланика на редослијед постављања питања. Опозициона посланица Каролина Видовић Кришто је добила чак пет опомена у кратком року након чега јој је онемогућено учешће у расправи данас и сутра.

Лидер опозиционог Домовинског покрета и посланик Иван Пенава, иначе, бивши високи функционер ХДЗ-а, је Пленковића питао "зашто Влада девастира Хрватску и растура Славонију", а као доказ је навео депопулацију и историјско високо задужење државе.

Пленковић је Пенави одговорио питањем: "Шта Вам је ХДЗ направио да Ви овако нападате постигнућа ХДЗ-а". Пленковић је потом почео да набраја пројекте који се спроводе у Вуковару, чији је градоначелник Пенава.

- Оваква пропаганда не може засјенити наша постигнућа од 2016. О томе ћемо цијело јутро - рекао је Пленковић.

Вељко Кајтази, посланик из реда мањина, питао је зашто у Хрватској постоји сегрегација ромске дјеце, која су одвојена у посебне разреде, а министар образовања Радован Фукс каже да постоје "чисти ромски разреди", највише у Међимурској жупанији.

Родитељи се због тога буне, али министар каже да се то догађа јер је већина ученика у близини појединих школа ромске националности.