latinica  ћирилица
09/05/2023 |  08:26 ⇒ 11:09 | Аутор: РТРС

Калабухов: Славимо побједу, храброст и љубав према слободи и отаџбини (ВИДЕО)

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов честитао је Дан побједе над фашизмом, поручивши да данас славимо побједу храброст, љубав према слободи и отаџбини.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

- Велика ми је част да вам данас честитам без претјеривања један од најзначајних празника у савременој историји човјечанства, Дан побједе над нацизмом. На овај дан прије 78 година наши преци су поразили велико зло и извојевали своје право на живот, а тиме и на живот свих сљедећих нараштаја - навео је Калабухов у честитки.

Сваки наш корак данас је, каже Калабухов, омогућен једино захваљујући бескрајној снази духа наших очева, дједова и прадједова.

- Данас славимо побједу храброст, љубав према слободи и отаџбини. Кажу да је историја велика учитељица живота. Историја је темељ између осталог идентичности народа. Ако се историја преправља то нам носи непоправљиву штету за васпитање младих генерација - додаје се у честитки.

Калабухов истиче да се данас, са великим жаљењем може констатовати, да неки од њиховихи некадашњих савезника дају све од себе како би преписали историјске чињенице, приказали себе у бољем свјетлу, како би омаловажили огромну и неоспорну улогу Совјетског савеза у поразу фашизма.

- Широм Европе се уништавају споменици совјетским војницима ослободиоцима, а из уџбеника историје нестају цијела поглавља посвећена Другом свјетском рату. Без обзира на сва неслагања у међународним односима Русија се увијек залагала за креирање система једнаке и недјељиве безбједности. Више пута је предлагала западним земљама договоре о гаранцијама безбједности - наводи Калабухов.

Али, каже Калабухов, нису их чули.

- Просто нису хтјели да чују шта је сада апсолутно јасно, јер су се спремали да нанесу нови удар на Донбас, да изврше инвазију на наше историјске територије укључујући Крим. До чега је то довело већ је постало очигледно. Они који заборављају прошлост осуђени су на понављање истих грешака. Потхрањивање неонацистичког и монстуозног режима у Кијеву није ништа друго него резултат лоше научене лекције. Међутим, данашњи празник је ту као би подсјетио Запад како се завршила нацистичка прича те далеке 1945.године. На исти начин ће се завршити и овај пут. У то нема никакве сумње - рекао је Калабухов.

Подсјетио је да Русија ради на изградњи праведног свјетског поретка, равноправног и поштеног.

- Не прихватамо покушаје колективног Запада да наметне свијету обновљено издање колонијализма. У суштини ми водимо ослободилачку борбу. Ово није нимало лако. Непријатељи се свим снагама труде да нас униште. Да Русија буде тотално забрањена. Али у пракси, Русија без обзира на безбројне такозване санкције и даље се развија док Запад тоне у кризи и безнађу. Због тога губе способност да размишљају, заборављајући поуке Другог свјетског рата, традиције савезништва у борби против нацизма. Али побједа ће бити наша - поручио је Калабухов.

Поводом овог великог празника, калабухов се захвалио српском народу.

- Захваљујемо се српском народу који данас као прије 78 година остаје уз нас за очување историјског памћења и свим снагама се противи фалсификовању историје. Високо цијенимо то како се овдје поштују и његују традиције антифашизма. Ово је изузетна част и радост, имати тако искреног поузданог партнера и пријатеља каквог Русија има у вама. Драги моји, од срца свима вама честитам данашњи празник. Срећан Дан побједе - поручио је Калабухов.