latinica  ћирилица
09/11/2022 |  11:20 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Ђокић: Рударске активности на више од 133 локације у Српској

У Републици Српској се тренутно на више од 133 локалитета врше одређене врсте рударских активности, рекао је министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић у Београду, на отварању 12. Међународне конференције о минералним ресурсима Србији.
Петар Ђокић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Петар Ђокић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Он је истакао да то доприноси изузетно квалитетном развоју рударског сектора, али и укупном привредном расту и развоју домаћих компанија, као и фирмама из Европе и свијета које користе руде Републике Српске као сировинску базу за даљу индустријску прераду у својим земљама.

- За Републику Српску је сектор рударства од изузетног значаја и ми на њему темељимо и своју будућност у највећем дијелу индустријског живота и даљег развоја и раста - рекао је Ђокић у обраћању учесницима конференције.

Напомињући да рударење на подручју Републике Српске траје 185 година, од којих је 110 година интензивне експлоатације, Ђокић је истакао да је Српска данас изузетно посвећена даљем развоју рударства и системски је приступила уређењу ове области како би обезбиједила максималну искористивост рударског потенцијала, али уз одржање природне равнотеже, те је усвојила стратегију развоја енергетике, што укључује и рударство, до 2035. године.

- За све активности у сектору рударства користимо најсавременија научно-технолошка искуства, а тренутно се на више локалитета у Републици Српској одвијају истражни пројекти. Надамо се да ће бити позитивно окончани и да ће се на некима од тих локалитета наставити интензивна рударска производња - рекао је Ђокић.

Он је навео да ће Српска наставити да сарађује и са компанијама, и са научним и образовним установама, при чему су веома значајна искуства Србије, те додао да Српска и Србија у том смислу имају најбољу сарадњу у региону.

Истичући да се енергетска безбједност Републике Српске и БиХ заснива на употреби фосилних горива, Ђокић је изразио наду да ће скуп покушати да одговори на питање каква је будућност фосилних горива, имајући у виду да се многе европске државе враћају експлоатацији фосилних горива зарад одржавања енергетске стабилности.

Он је указао и на проблем изузетно видљивог отпора невладиног сектора научно-истраживачким активностима и истакао значај едуковање становништва о корисности рударске дјелатности.

- Република Српска је веома отворена за даљу сарадњу у сектору развоја производње, истраживачких активности и желимо и даље бити добри партнери. Компаније које сарађују са нама, а њих је више, веома су свјесне одговорне политике и сарадње коју има систем власти са компанијама које се баве рударском производњом или истраживањем - рекао је Ђокић.

Циљ дводневне конференција под називом "Одрживи раст кроз одговорно рударство" јесте да повеже инвеститоре и стручњаке у рударском сектору са релевантним државним, финансијским и друштвеним актерима који ће говорити на скупу.

Теме овог скупа су тренутна глобална криза и њен утицај на рударство, могућности нове рударске технологије и опреме, корист локалних самоуправа од рударства, здравље и безбједност, улога рударства у декарбонизацији и трендови финансирања у глобалном рударству.

Покровитељи скупа су амбасаде Канаде и Финске у Србији и Канадско-српско пословно удружење.