latinica  ћирилица
05/11/2021 |  19:09 ⇒ 06/11/2021 | 07:18 | Аутор: РТРС

Због поплава ванредна ситуација у Палама, Трнову и Источној Илиџи (ФОТО/ВИДЕО)

Због бујичних поплава, ванредна ситуација је у Палама, Трнову и Источној Илиџи. Угроженом становништву помажу екипе Цивилне заштите, МУП-а и многобројно становништво. У сталној комуникацији с локалним властима у Граду Источно Сарајево су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Владе Радован Вишковић.
Пале - поплаве - Фото: СРНА
Пале - поплавеФото: СРНА

Недељко Лубура из Касиндола скоро 24 сата заједно са комшијама водио је борбу са набујалом Касиндолком, која је пријетила да ће поред више домаћинстава поплавити и Основну школу "Јован Дучић". На сву срећу до тога није дошло.

- Тренутно је да кажем колико толико повољна ситуација у односу на претходну ноћ и јутро. Јутрос је било најтеже када је поплавило 15 кућа причињена је материјална штета, али омладинци из Касиндола су се одазвали на акцију и успјели смо да заштитимо основну школу прије свега, а онда и локално становништво - рекао је Лубура.

Након проглашене ванредне ситуација у све три погођене општине, реаговао је и предсједник Владе Радован Вишковић, који је Цивилној заштити Српске и свим надлежним службама наложио да буду на располагању општинама Источног Сарајева.

- На срећу, није било жртава, а остаје нам да се данас и током ноћи боримо да се заштите људи и њихова имовина да не би дошло до даљих проблема. У овом тренутку, најважније је заштитити становништво, а Влада Републике Српске ће, као и до сада, изаћи у сусрет свим локалним заједницама које су погођене непогодама и помоћи им да лакше преброде ову ситуацију - поручио је Вишковић.

Ванредна ситуација у угроженим општинама биће на снази док се временски услови потпуно не стабилизују, а план је да се сутра обиђу све локације на којима је штета забиљежена и утврди коме је помоћ најпотребнија.

- Пред нама јесте да у току сутрашњег дана дођемо до свих којима је помоћ потребна али и да снимимо ситуацију на комплетној територији везано за стање свих ријека у случају да падавине наставе и буду пријетња по становништво - истакао је Милан Новитовић предсједник Цивилне заштите Републике Српске.

Радује вијест да је успјешно одбрањен мост "Ратко Мочевић" у Војковићима који је трпио налет набујале Жељезнице.

Фото: РТРС

- Треба рећи да је успјешно одбрањен мост и подручје око моста али треба рећи и да је систем уређења жељезнице заказао и то је нешто што морамо рјешавати поготово имајући у виду близину жељезнице Војковићима гдје живи неколико хиљада људи - истакао је Љубиша Ћосић градоначелник Источног Сарајева.

Водена стихија није штедила домаћинства у Источној Илиџи. Мјештани ове општине заједно са надлежним службама уложили су максималне напоре да зауставе водену стихију. Ситуација је стављена под контролу, а дежурне службе водиће рачуна о нивоу Жељезнице код моста Ратко Мочевић током цијеле ноћи.

Према свему до сада виђеном, највише штете претрпјели су мјештани Трнова. Сатима су били практично одсјечени од Источног Сарајева са једне и Фоче с друге стране. Вода је поплавила више од стотину домаћинстава. Многи су остали без стоке и пластеничке производње, а девет лица из насеља Кијево, евакуисано је из својих домова захваљујући брзој интервенцији припадника жандармерије.

За разлику од Источне Илиџе и Трнова, у Палама је нешто стабилнија ситуација. Међутим, времена за опуштање нема, поручено је из ове локалне заједнице у којој је набујала Миљацка причинила, за сада, нешто мању материјалну штету у поређењу с Трновом и Источном Илиџом.

Фото: РТРС

Због обилних падавина, у наредних 48 часова и даље постоји опасност од бујичних поплава, посебно у горњем и средњем дијелу слива Дрине, упозоравају из Вода Српске.

Очекује се и значајније повећање водостаја ријеке Босне, с могућношћу достизања коте редовне одбране од поплава.

Усљед поплава на подручју Источне Илиџе оштећено је 150 кућа и имања, а на државној имовини причињена је штета која је процијењена на више од милион КМ, изјавио је начелник општине Маринко Божовић.

Божовић је рекао новинарима да је оштећена путна инфраструктура, причињена штета на дијелу корита ријеке Жељезнице, Казнено-поправни завод Кула, као и остале установе које имају просторије уз Касиндолску ријеку.