latinica  ћирилица
17/10/2024 |  10:57 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Вујић: Затварамо Инвиктус технолоџи групу; Тужићемо банке, јер су нам онемогућили пословање

Директор Инвиктус технолоџи групе Бојан Вујић рекао је да су донијели одлуку да завтворе ову компаније. Најавио је и могуће тужбе против банака, јер су им, како је рекао, онемогућили пословање.
Бојан Вујић - Фото: РТРС
Бојан ВујићФото: РТРС

- Преко 110 уговора је раскинуто, а преосталим људима ће бити у наредним мјесецима раскинути уговори. Наћи ћемо начин како да измиримо све обавезе према радницима и држави - рекао је Вујић.

Каже да су све оне услове које је закон прописао испунили.

- Закон о унутрашњем платном промету налаже да сваки пословни субјекат је дужан да отвори рачун у банци, што значи да је банка дужна да га отвори. Банке су се ставиле изнад прописа. Да не буде забуне, обављање јавног промета је јавно овлаштење које су банке дужне да поштују. То није добра воља. На овај начин банке су злоупотријебиле свој положај и прекршиле Закон о банкама Републике Српске. Доводе нас у ситуацију да све одлуке које смо донијели поново преиспитамо. Прикупићемо сву документацију и према онима који су нам нанијели штету ићи ћемо са тужбама - рекао је Вујић.

Најавио и двије иницијативе које ће ићи према Народној скупштини Републике Српске.

- Након овог незабиљеженог правног нонсенса, дошли смо у ситуацију да неко ко послује по закону Српске и БиХ не може да оствари своје право, а што за посљедицу има отпуштање радника и гашење привредних субјеката. Упутићемо двије иницијативе, а у наредним данима почећемо са прикупљањем потписа - рекао је Вујић.

Прва иницијатива је измјена Закона о унутрашњем платном промету.

- Предложићемо измјену закона према којем неко може да отвори и затвори рачун. Овако дефинисан Закон оставља могућност паушалног тумачења. Ово није само питање нас, него и будућих компанија које желе да послују у привредном простору Републике Српске - навео је Вујић.

Каже да је, осим банака које су најодговорније за ову ситуацију, одговорност и на Агенцији за банкарство Републике Српске.

- Сматрамо да самим околностима које су се десиле, Агенција за банкарство је требало да реагује са повећаном пажњом. С обзиром да се банке понашају како се понашају, Агенција не иницира активности која ће их вратити у законске оквире, друга иницијатива преиспитивање рада и утврђивање одговорности руководства Агенције за банкарство. Својим недјеловањем они су индиректни учесници у отпуштању радника Агенција је била дужна да наложи контроле и користи све што јој закон дозвољава. Од тога није урађено ништа. Сматрамо да НСРС која именује руководство Агенције треба да да коначну ријеч постоји ли одговорност руководства Агенције за банкарство - рекао је Вујић.

Вујић је поручио и да Уставни суд Републике Српске треба да одговори да ли банке поступају у складу са Уставом и европским конвенцијама.