latinica  ћирилица
21/03/2021 |  19:17 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

У Пелагићеву 80 одсто становништва живи искључиво од аграра (ВИДЕО)

Пелагићево је једна од најмлађих општина Републике Српске. У овој посавској варошици, 80 одсто становништва живи искључиво од аграра.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Посредством Министарства пољопривреде Српске, годишње се за подстицаје у Пелагићеву просјечно издваја 700 хиљада марака.

Општинска управа је у овогодишњем убџету планирала и локалне подстицаје.

Један од младих пољопривредних произвођача, који своју будућност види на савременој породичној фарми свиња је и Мићо Шаркановић. Истиче да се и код нас може остварити и више него пристојна егизстенција, али да се мора радити и стално усавршавати.

- Ја као млад момак себи овдје, јер ово је породични бизнис, могу солидно да обезбиједим плату и да парирам можда и онима који циљају плату у Њемачкој - каже Мићо.

Ништа другачије не размишља ни Цвијетин Јаћимовић, који је наставио породични посао. Годишње произведе 100 тона кукуруза.

Наводи да ће овогодишња сјетвена сезона бити скупља за 25 одсто, али захваљујући републичким подстицајима и регресираној нафти, има рачунице за рад.

- Јесте да је потребно мало времена, ништа не може одједном. Човјек мора да расте из дана у дан, у више сегмената. Како да се едукује, да учи нове ствари, да гледа шта други људи раде, у околини... Окружње је доста изнад нас овдје у БиХ - наводи Цвијетин.

Општина Пелагићево у овогодишњем буџету планирала је 50 хиљада марака за пољопривредне подстиције.

Циљ им је да се буџетом издваја 3 одсто средстава. Из ове општине у АПИФУ евидентирано је 200 пољопривредних поризвођача.

– Тренутно је око 2% односно 2,2% укупног буџета општине, тако да очекујемо у наредним годинама са повећањем прихода да се повећа и подстицај у пољопривреди за пољорпивредне произвођаче - каже Петра Мићић, в.д. шефа Одјељења за првиреду, финансије и друштвене дјелатности, општина Пелагићево.

Циљ општинске управе Пелагићево, као и већине носилаца пољопривредних газдинстава, јесте да у овој локалној средини, буде што већи број робних произвођача и да њихова производња, али и приходи констатно расту.