latinica  ћирилица
27/09/2024 |  15:45 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Република Српска константно биљежи повећање броја туриста (ВИДЕО)

Република Српска константно биљежи повећање броја туриста, а ове године буџетски приходи од туризма повећани су за милион и по марака захваљући законским рјешењима за сузбијање тзв. "сиве зоне".
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Ово су, између осталог, подаци који су представљени на скупу који је одржан у Требињу, поводом Свјетског дана туризма.

Више од 650 хиљада гостију евидентирано је у Српској за првих осам мјесеци ове године, што је за 27 хиљада више него лани. Навише ноћења оставарено је у Требињу, Бањалуци и бањским центрима, док су, због недостатка снијега, зимски центри забиљежили благи пад.

- Ми имамо задатак да увежемо све локалне туристичке организације, да заједно радимо на унапређењу туризма, а ево, донијели смо нових милион и по у буџет - рекао је в. д. директора Туристичке организације Републике Српске, Костадин Васић.

Требиње се афирмисало као туристички центар, и град годишње од боравишне таксе приходује између 250 и 300 хиљада марака, а процјењује се да је укупан годишњи приход хотелијера, угоститеља, трговаца и изнајмљивача око 40 милиона марака.

- Требиње напредује, и спремни смо да своја искуства у области туризма подијелимо и са другим локланим заједницама - истакао је градоначелник Требиња, Мирко Ћурић.

Туризам је једина привредна грана која има константан раст, и то морамо искористити, констатовали су учесници скупа. За годину дана требало би да буде завршен и централни информациони систем, који ће омогућити бољи увид у број и структуру гостију, али и контролу примјене закона.

- Све што радимо, радимо са циљем да направимо што бољу понуду, али да са другхе стране оставртимо што већи приход - додао је министар трговине и туризма у Влади Републике Српске, Денис Шулић.

Ове године мото Свјетског дана туризма је мир, па је тим поводом у градском парку засађено стабло маслине као симбол мира.