latinica  ћирилица
27/09/2024 |  18:50 ⇒ 18:59 | Аутор: СРНА

Јахорина - окосница развоја општине Пале

Јахорина је окосница развоја општине Пале и треба улагати у инфарструктуру, посебно путну, на овој олимпијској планини, истакнуто је на данашњем састанку о наставку развоја Јахорине и улози локалне заједнице.
Састанак о теми развоја Јахорине - Фото: СРНА
Састанак о теми развоја ЈахоринеФото: СРНА

Састанак је на Јахорини организовало Удружење хотелијера "Јахорина" и Удружења грађана "Моја Јахорина" са релевантним субјектима Пала и града Источно Сарајево.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина изјавио је новинарима да је у Јахорину у претходном периоду Влада Републике Српске уложила велика средства, што се односи на стазе, осњежавање и садржаје које су били приоритет за туристе и скијаше.

- Дошли смо у ситуацију да мора и општина Пале значајније да уложи у Јахорину, прије свега у путну инфраструктру, у колектор, водовод и неке допунске садржаје који треба да прате једну овакву дестинацију како би боравак туриста учинили угоднијим и бољим на планини - појаснио је Шкипина.

Он је додао да то нису велика средства у поређењу са средствима која је Влада Српске већ уложила на Јахорину.

Шкипина се нада да ће Влада Републике Српске опет имати разумијевања када су у питању ови инфраструктурни пројекти како би затворили један круг и да Јахорина буде дефинитивно пожељна и препозната дестинација гдје људи могу боравити и љети, а не само зими.

Према његовим ријечима, као један од основних приоритета истакнуто је то да се Јахорина повеже гондолом са Палама.

- На тај начин Јахорину и Пале приближавамо. Јахорина не смије бити издвојени сегмент, она је дио општине Пале и мора се тако посматрати. То ће значити Палама, без обзира шта ко мислио јер на Јахорни ипак 3.500 људи зарађује плату - истакао је Шкипина.

Шкипина сматра да се унапређењем услуге на Јахорини може извући више користе за општину Пале, али и за све оне који ту раде, егзистирају и који живе на Палама.

Секретар Удружења хотелијера "Јахорина" Драган Соколовић рекао је да ово Удружење већ 15 година покушава унаприједити сарадњу са локалном управом и туристички производ Јахорине подићи на нешто већи и бољи ниво.

- Желимо бити конструктиван партнер који ће указивати на оно што је дестинацији потребно. На планини је тренутно урађено много, а тако мало нам треба да уобличимо производ и да буде садржајнији како би број гостију и ноћења био што већи - рекао је Соколовић.

Указао је да су потребни садржаји који ће број гостију учинити угодним и зато је потребно да регулационим планом регулишемо даље правце развоја градње.

Потребно је, каже, ријешити проширење скијалишта, уредити паркинг, треба и супермаркет, а све да би гости били задовољни.

Предсједник Удружења грађана "Моја Јахорина" Његош Каблар рекао је да је на састанку истакнут даљи наставак и континуитет развоја планине у свим сегментима као и да је важна подршка локалне заједнице и то општина Пале, Трново и града Источно Сарајево.

- Са релевантним субјектима потребно је ријешавати и проблеме инфраструктуре, извршити компелтну реконструкцију саобраћајница која подразумијева уређење тротоара, паркинга, рјешавање површинских вода - закључио је Каблар.