latinica  ћирилица
21/03/2021 |  12:06 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

На фарми крава у Скугрићу све већа производња млијека

Најстарија фарма музних крава на подручју Модриче једна је од највећих у регији, а производња млијека повећава се из године у годину.

Фарму у Скугрићу је са сарадницма покренуо Ристо Кузмановић прије 16 година, са 30 увезених јуница, а данас има око 230 грла.

И поред пандемије, са ове фарме прошле године на тржиште је пласирано 800 хиљада литара квалитетног млијека.

Дневно се произведу двије и по хиљаде литара, а у прошлој години производња је по грлу износила 27 литара дневно. Кузмановић каже да и држава помаже прозводњу млијека.

- Током читаве године у мужи смо имали 87,8 крава или произведеност млијека по музном грлу 9.056 литара.То су фантасатични резултати, то су европски резутлати - поносан је Ристо.

Фарма из зимског период излази у изузетно добром стању јер је зима била је блага. Кузмановић обрађује и 160 хектара гдје производи сточну храну.

- Кад би Богу послали захтјев тешко би нам удовољио зато што би ми тражили да нам око фарме нема снијега, зато што имамо пуно појилица које мрзну, али ево посљедње три зиме су скоро без снијега - наставља Ристо.

На Фарми је запослено десет радинка. Међутим, један мали радник изазива посебну пажњу. Десетогодишња унука Дуња  свакодневно помаже дједу и баки у пословима на фарми.

- Па помажем, знам око крава а и остаћу увијек овдје уз моју породицу - каже мала Дуња.

На подручју општине Модрича постоји десет фарми са 15 и више грла, а активно је још двадесетак мањих.

Годишње се произведе око 2,5 милиона литара млијека.