latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:14 ⇒ 22:35 | Аутор: РТРС

Погоршана епидемиолошка ситуација; Неопходно придржавање прописаних мјера (ВИДЕО)

Епидемиолошка ситуација у Српској је погоршана, потврдио је в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић. Вирусом корона заражене су још 62 особе, које имају блажу клиничку слику, али је неизвјесно каква ће она бити убудуће.
Вирус корона - Фото: илустрација
Вирус коронаФото: илустрација

Неопходно је да се грађани придржавају прописаних мјера да би тренутно стање остало под контролом.

У посљедња 24 часа у Српској је тестирано 375 особа на вирус корона, а позитивна су била 62 случаја. Највише позитивних лица је из Бањалуке - њих 17. Новозаражени су, углавном, млађе и средње животне доби.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић је навела да је у Приједору и Зворнику регистровано по шест случајева, у Српцу пет, Теслићу четири, по три случаја евидентирана су у Козарској Дубици, Котор Варошу и Мркоњић Граду, по два у Добоју, Модричи и Лакташима, те по један у Љубињу, Фочи, Милићима, Власеници, Језеру, Угљевику, Прњавору, Требињу и Кнежеву.

Новозаражени имају блажу клиничку слику, али је неизвјесно каква ће она бити убудуће. Због тога из Института поручују да је неопходно придржавање прописаних мјера. Примјетно је непоштовање прописаних мјера, прије свега, држања физичке дистанце и правилног ношења маске.

- Препорука Института је да се маске носе и на отвореном простору, ако је ријеч о бројнијем окупљању. Неопходна је правилна и редовна дезинфекција, као и појачана лична хигијена, првенствено прање руку - нагласио је Бранислав Зељковић.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић истакла је да се прати епидемиолошка ситуација, али да не да вјерује да ће бити враћене на снагу почетне мјере за сузбијање епидемије, попут полицијског часа и ограничења кретања.

- Тешко је сада говорити о томе да ли ћемо враћати неке од оних мјера које су биле потребне у периоду када је избила епидемија, када смо имали велики број тешких случајева заразе који су завршавали на респиратору или са тешком клиничком сликом - рекла је Жељка Цвијановић.

Зељковић је навео да су грађани поштовали много рестриктивније мјере које смо имали у претходном периоду, те да не види разлога зашто се сада не поштују ове много једноставније. Нагласио је да се тестови на вирус корона у Институту раде на свјетски признатим уређајима и методама. Каже да га раде и свјетски признати стручњаци, због чега није јасно зашто било која земља у Европи доводи у питање валидност тих тестова.