latinica  ћирилица
25/06/2020 |  19:12 | Аутор: СРНА

Одборници питају зашто врх СДС-а ћути на кршење Статута

Одборници СДС-а у Скупштини града Приједора, за које је предсједник Градског одбора СДС-а Приједор Милан Тубин саопштио да су искључени из странке, најавили су данас да ће се жалити надлежним органима странке по добијању званичних одлука о искључењу.
СДС - Фото: РТРС
СДСФото: РТРС

- Питања на која ми немамо одговоре јесу зашто врх СДС-а ћути, зашто СДС постаје нестатутарна партија, зашто не поштујемо највиши акт сопствене странке - рекла је шеф Клуба одборника СДС-а у Скупштини града Приједора Јована Панић.

Она је на конференцији за новинаре подсјетила да проблеми у приједорском СДС-у нису од јуче него је то ситуација која траје већ двије-три године и да је настављена јучерашњим, како је рекла, "Фејсбук искључењем".

- Забранио нам је кориштење имена и симбола странке. Забрана кориштења просторија на снази је од фебруара прошле године. Доносио је санкције и раније и постављам питање из чега нас је сад искључио - навела је Панићева.

Она је оцијенила да Тубин "понавља праксу обмањивања и јавности и врха странке".

- Он је врху странке јуче пласирао информацију да смо ми били на сједници Скупштине града Приједора и да смо је напустили, а ми уопште нисмо били пристуни - додала је Панићева.

Одборница Сања Рађеновић рекла је да СДС има Статут и Дисциплински правилник и да ови документи прописују разлоге и поступак искључења, те предочила медијима и ове акте и разлоге и процедуру искључења.

- Не видим гдје смо ми прекршили иједан од тих разлога да бисмо били искључени. Милан Тубин, пошто је касније дошао у странку, он не зна да постоје Статут СДС-а и Дисциплински правилник који јасно то прецизирају - рекла је Рађеновићева на конференцији за новинаре у Приједору.

Она је појаснила да за искључење мора постојати процедура која подразумијева да се зна ко је покренуо поступак искључења, да се наведе који су разлози за покретање поступка искључења, да чланови за које се покреће поступак искључења морају бити упознати и да се о томе морају изјаснити.

- Ми немамо одлуку на основу коју бисмо се могли жалити и на основу које би странка могла одлучивати даље о нашој судбини. Ако је то Српска демократска странка у којој се не поштује ни Статут ни Дисциплински правилник, онда се ми не можемо звати демократска, него по Милану Тубину аутократска - рекла је Рађеновићева.

Одборник Славко Шврака рекао је да је урушавање СДС-а посебно забрињавајуће за осниваче СДС-а и да ће се жалити на Тубинове одлуке Статутарној комисији, Главном одбору, предсједнику и Предсједништву СДС-а.

- Ево, сад, 30 година је протекло како сам ја члан СДС-а и треба да ме искључи неко ко је дошао јуче. Од његовог уласка у СДС као члана, а поготово као руководиоца, СДС је изгубила, да не кажем преполовила, број гласова у Приједору", рекао је Шврака.

Према његовим ријечима, Тубин је преузео приједорски СДС након што је та странка на општим изборима добила 7.500 гласова, а он остварио непуне 4.000 гласова, док је на Изборној јединици један преузео 15.500 гласова, а остварио 9.000.

- СДС је у новембру /2019. године/ рекао да нема никаквог споразума са СНСД-ом, а Тубин је управо то урадио у Приједору - подсјетио је Шврака и медијима предочио документ који то доказује и на којем су печат СДС-а и потпис Милана Тубина.

Он је подсјетио да су одборници СДС-а који су лојални странци, али не и Тубину, прошле године у јуну добили акт о суспензији, иако ту категорију не познаје ни Статут странке ни Дисциплински правилник.

Градски одбор СДС-а Приједор синоћ је путем "Фејсбук" странице саопштио одлуку о искључењу из чланства СДС-а Јоване Панић, Сање Рађеновић и Славка Швраке, а о томе је данас конференцију за медије одржао предсједник овог одбора Милан Тубин.