latinica  ћирилица
06/04/2020 |  10:03 | Аутор: СРНА

Кошарац: Приоритет су витални производи са заједничке листе

Витални производи са заједничке листе имаће олакшан транспорт и приоритет у односу на другу робу на дефинисаним граничним прелазима између земаља ЦЕФТА, захваљујући оснивању зелених приоритетних трака, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је навео да је ријеч о основним животним намирницама, лијековима и медицинским средствима, храни за животиње, ветеринарским лијековима и препаратима, те ђубриву, сјеменима и садном материјалу.

- Од суштинске важности је да спољнотрговнски промет функционише у актуелним условима и да одржимо стабилност тржишта робе широке потрошње и медицинских средстава - рекао је Кошарац за Независне новине.

Он каже да је тешко сада говорити о укупној штети коју епидемија вируса корона узрокује домаћој привреди, али је процјена стручњака да ће бити највише погођени прерађивачка индустрија, туризам те предузећа за транспорт.

Према његовим ријечима, сам податак да је више од 850.000 ноћења мање у односу на прошлу годину свједочи озбиљности ситуације.

- Подржавам напоре ентитетских влада у активностима за помоћ привреди, одређене мјере су већ усвојене. Уважавајући уставне надлежности, мишљења сам да све институције морају бити на располагању домаћој привреди и активно доприносити очувању радних мјеста и обезбјеђењу већег степена сигурности привредним субјектима у превазилажењу новонастале ситуације - навео је Кошарац.

Он је истакао и да је забрињавајуће да нове информације у вези са одлуком Хрватске да гради одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори уз границу са БиХ долазе у вријеме епидемије вируса корона, када, како је нагласио, приоритетно траје борба за здравље људи.

- С друге стране, ма колико чудно звучи, то нам је додатни мотив да истрајемо у активностима на спречавању Хрватске да реализује своју намјеру, јер нипошто не смијемо дозволити да наши грађани буду додатно изложени здравственом ризику - рекао је Кошарац.

Кошарац каже да подржава регионалну сарадњу и добре билатералне односе БиХ и Хрватске, али сматра да треба инсистирати на томе да сусједна земља поштује Конвенцију о процјени околинских утицаја у прекограничном контексту, којом је обавезна сарадња са БиХ као заинтересованом страном.