latinica  ћирилица
14/02/2018 |  09:47 ⇒ 11:53 | Аутор: РТРС

Илахи: Није било преноса надлежности у погледу контроле банака

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда за БиХ Надим Илахи рекао је да Влада Републике Српске у писму намјере није предала ентитетске надлежности у погледу контроле банака Централној банци БиХ, те истакао да је обавеза Мисије поштовање уставног уређења БиХ.
Надим Илахи - Фото: AP
Надим ИлахиФото: AP

Илахи је свима који кажу да је дошло до преноса надлежности препоручио да погледају претходни Закон о банкама и Агенцији за банкарство, упореде и да покажу гдје је дошло до преноса надлежности.

"Ове реформе смо спровели веома пажљиво да обезбиједимо да се поштује уставна структура у земљи. ММФ-ов правни тим је пажљиво проучио све предложене мјере да нигдје не би дошло до угрожавања уставног система", рекао је Илахи за "Независне новине".

Он је додао да много таквих коментара долази од оних који немају довољно сазнања о томе шта се налази у законима.

"Дошло је до неких нових функција које се само на први поглед могу чинити као пренос овлаштења. На примјер, сада уводимо системски надзор зато што је цијели банкарски систем у БиХ међусобно повезан и ризик једне банке може се прелити на цијели систем", појаснио је Илахи.

Он је додао да је због тога потребан надзор који може свима указати гдје су потенцијални проблеми.

Илахи сматра да би у БиХ сви требало да се уздрже од политичке реторике, која изазива нестабилност, јер су узалуд све реформе ако инвеститори немају осјећај стабилности.

Шеф Мисије ММФ-а је истакао да је политичка температура у БиХ веома висока, те да то спречава инвеститоре да се дугорочно опредијеле.

"Ми не сумњамо у велики потенцијал који БиХ има, а да би он био ослобођен, инвеститори морају имати увјерење да се политички и регулаторни оквир у БиХ неће дугорочно мијењати", рекао је Илахи.

Он је напоменуо да ММФ није буџетска полиција, те да не може говорити како ће се трошити која ставка у буџетима.

"Можемо радити са властима на програмима који ће поправити стање у финансијама и ако постоје нерационални трошкови да помогнемо да се то питање ријеши", напоменуо је Илахи.

Говорећи о приватизацији јавних телеком оператера, он је напоменуо да ММФ не даје експлицитне препоруке властима шта да ураде, него да је жеља да услуге која јавна предузећа пружају пореске обвезнике не коштају превише.

"Телекомуникациони систем потенцијално може имати велике приходе, али ако лоше управљате њима, онда је то велики проблем. Само желимо да избјегнемо ситуацију да та предузећа постану фискални ризик, а не да инсистирамо на приватизацији", рекао је Илахи.

Одговарајући на питање да ли у БиХ има довољно политичке воље за реформе, Илахи је нагласио да се то питање увијек појављује када земља мора предузети тешке реформе.

"БиХ има велике потребе у бројним подручјима. Међутим, ја желим да укажем на напредак који је постигнут. Јесте било кашњења, али власти су усвојиле Закон о акцизама и ослободиле новац за инвестиције у инфраструктуру, а било је политичке воље да се у ентитетима смање плате у јавном сектору", навео је Илахи.

Он је додао да је политичке воље било и кад су ентитети усвојили ново радно законодавство.

"Када је ријеч о банкама, урађене су четири од пет реформи, које су значајно унаприједиле банкарски систем. Као што смо истакли у извјештају, сада треба унаприједити квалитет јавне потрошње - смањити ниво плата и текућу потрошњу, те повећати потрошњу на инфраструктуру", оцијенио је Илахи.

Говорећи о инфраструктури, Илахи је рекао да су анализе показале да БиХ у поређењу с околним земљама и са ЕУ има најгору инфраструктуру у региону.

"То значи да ако не инвестирате у ту инфраструктуру данас, можете бити сигурни да за пет или 10 година нећете моћи остварити раст који прижељкујете. Будите сигурни да ће бити мање запослености, а да ће млади људи напуштати БиХ у још већем броју", упозорио је Илахи.

Извор: СРНА