latinica  ћирилица
11/11/2015 |  18:50 ⇒ 19:18 | Аутор: Агенције

Ђини Роуландс почасни Оскар за 60 година каријере

Америчка глумица Ђина Роуландс глуми више од шест деценија, а у суботу увече ће јој Америчка академија за филм уручити њеног првог, почасног Оскара.
Ђина Роуландс - Фото: Beta/AP
Ђина РоуландсФото: Beta/AP

Како преноси АП, 85-огодишња глумица ће свој престижни трофеј преузети на свечаној додјели Гувернерових награда у Лос Анђелесу.

Ђина Роуландс је играла у преко 40 филмова, укључујући класике "Жена под утицајем" и "Глорија" које је режирао њен покојни супруг Џон Касаветис и за које је била номинована за Оскара.

Нове фанове стекла је мелодрамом "Биљежница" из 2004. године. Упркос поодмаклим годинама, наставља да ради.

У разговору са новинаром агенције АП, Роуландс је на питање који је филм за њу представљао највећи изазов одговорила да је то био "Жена под утицајем" због веома компликованог, растрзаног лика који је у њему тумачила.

Упитана да ли има обичај да гледа своје филмове, глумица је рекла да то чини само једном, након снимања, и никада више.

"Нестало је много људи с којима сам радила. То ме повремено растужује, зато нема потребе да гледам те филмове", казала је она.

Роуландс је рекла да је Холивуд и даље пун изненађења: "Скоро сваког дана приређује неко ново изненађење. Сваких десет година нешто друго постаје популарно. Сада је све на техници и сви се окрећу јако младој публици, па тако имамо Човека мрава и Марс, зомбије и сличне ствари".

Роуландс сматра да је за њен успјех најзаслужнији њен супруг Џон Касаветис који се интересовао за жене и њихову улогу у друштву, за начин на који се средима према њима опходи и рјешава њихове проблеме.

"Сви његови филмови су били о интересантним женама", казала је глумица, додајући да је често глумима неку од њих.

За своје најузбудљивије искуство, Роуландс је означила сарадњу са холивудском легендом Бет Дејвис.

"Она је моја омиљена глумица. Била је дивна, у реалном животу и на филму. Имала је велики смисао за хумор и чврсте ставове о свему. Била је изузетно интересантна жена", навела је Роуландс.

Она је испричала да ју је током снимања једне ТВ серије 1979. године Дејвис питала да ли јој се руж размазао.

"Рекла сам јој да не обраћам пажњу на такве ствари, на шта ми је одбрусила да је крајње вријеме да почнем да то радим јер сам млада колико и роса у подне", навела је Роуландс.