latinica  ћирилица
27/10/2024 |  09:38 ⇒ 09:38 | Аутор: СРНА

Лалић: У току јесења сјетва, јефтинија него лани

У Републици Српској до сада је засијано око 50 одсто површина, а јесења сјетва ће бити обављена на нивоу прошлогодишње, односно на више од 63.000 хектара, изјавио је помоћник министра пољопривреде Српске Саша Лалић.
Саша Лалић - Фото: РТРС
Саша ЛалићФото: РТРС

Лалић је истакао да ће због снижених цијена репроматеријала ова сјетва бити јефтинија за око 20 одсто него лани, која је и у односу на годину раније била јефтинија за око 40 одсто.

- Ово су, можда, најоптималнији услови у посљедњих неколико година за јесењу сјетву. Да бисмо додатно осигурали стабилност производње и подржали домаће произвођаче упутили смо иницијативу Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара да се и за наредну годину продужи укидање царина на увоз ђубрива из Русије, јер је ова мјера имала значајан ефекат на смањење трошкова производње протеклих година - рекао је Лалић.

Он је додао да репроматеријала има довољно на тржишту, али да је избор сорте пшенице индивидуалан, односно зависи од плана произвођача коме жели крајњи производ пласирати.

- Имамо око 25 огледа широм Републике Српске и око 50 сорти које засијемо гдје прикажемо стање када је ријеч о пшеници и кукурузу. Стојимо на располагању уколико неко жели да се нека сорта укључи, поштујући законску регулативу, и да покажемо на различитим локалитетима и условима како се која сорта понаша - рекао је Лалић.

Он је навео да подстицаји ресорног министарства износе 500 КМ по хектару за житарице и 400 КМ за уљарице, 80 КМ за 100 литара дизел-горива по хектару, као и 60 одсто полисе осигурања за производњу.

- Само 6,5 одсто пољопривредника осигурава своју производњу што је минорно. Спремни смо да подигнемо суфинансирање те полисе да бисмо их анимирали на овај вид заштите производње - истакао је Лалић.

Он је навео да Министарство суфинансира цјелокупну сјеменску производњу, посебно сорти и хибрида који су произведени у Републици Српској чиме произвођачи одмах имају од 30 до 50 одсто јефтиније сјеме на располагању.

- Наш циљ је да обезбиједимо стабилност и конкуретност домаће пољопривредне производње да бисмо дугорочно очували прехрамбену сигурност и унаприједили положај домаћих пољопривредника на домаћем и међународном тржишту - рекао је Лалић.