latinica  ћирилица
25/10/2024 |  18:24 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Неистине о наводним камповима - нови алиби за напад на имовину Српске (ВИДЕО)

Уочи састанака у Источном Сарајеву, на којем ће се, на позив предсједника Републике Српске Милорада Додика разматрати тврдње о постојању наводних кампова за обуку у Српској, огласила се и амбасада Руске Федерације, оштро демантујући те недоказане тврдње и карактеришући их као хибридни рат против Русије и Репулике Српске.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић каже да је то још једна у низу подвала политичког Сарајева и подсјећа да су из радикалних исламских кампова у Ф БиХ доказано потекли терористи одговорни за терористичке акте широм свијета. Раније наводе Зукана Хелеза о постојању руских војних кампова у Српској данас су демантовали из БХ Тужилаштва, потврђујући да је након провјера још 6. маја донесена наредба о непровођењу истраге. Међутим, одговорности због ширења дезинформација, за Зукана Хелеза нема!

Зукан Хелез, очито необавјештен да су и његови ранији докази били бесмислени, сада у федералним медијима дерогира директора Обавјештајне агенције БиХ, који му је наводно у телефонском разговору потврдио постојање кампова, али су се договорили да не излазе у јавност. У уређеној држави након оваквих изјава и Хелез и Алмир Џуво, којег је компромитовао били би позвани бар на информативни разговор, али ово је БиХ, полигон за обавјештано дјеловање западних служби. На то указују из амбасаде Руске Федерације.

- Ова провокација представља још једну пропагандну салву Запада у хибридном рату против Русије. Циљ је бацити сјену на Републику Српску и створати разлооге за нове незаконите санкције њеном руководству. Намјера је и показати да ЕУ и ЕУФОР нису у стању да контролише ситуацију и да је потребно вратити мандат НАТО-у, што се ради управо уочи разматрања продужења мандата мисије „Алтхеа“ у Савјету безбједности УН-а, почетком новембра - саопштили су из руске Амбасаде.

Из руске амбасаде изражавају наду да ће сутрашњи састанак представника релевантних структура Републике Српске и БиХ коначно затворити ову тему. На оркестриране спинове политичког Сарајева и западних амбасада, српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, каже ни прва, а ни посљедња интензивна хајка на Републику Српску…

- Да је земља озбиљна, онда би се овим питањем бавила на озбиљан начин, а то значи, прије него што би се медији бавили тим питањем, на озбиљан начин би се бавиле разне службе, који би то третирали на начин који би подразумјевао нормалну комуникацију, па онда идентификацију да такво нешто постоји. А онда и све оно у оперативном смислу да се тај проблем ријеши. Овдје је све медијска вијест - рекла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

- Имамо потписан споразум са ОБА-ом о размјени информација, али колико сам упознат ни од ОБА  ни других званичних институција нисмо добили званично саопштење на ову тему. Дезимформације стварају тензије. Ја ћи затражити од свих међународних партнера да нам дају информације о овом питању - истакао је замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ Александар Гогановић.

МУП Српске потврду о постојању наводних кампова није добио, па ни од молдавских безбједносних служби. Злонамјерне информације, за министра Синишу Карана само су тепих под који се скривају стварни и озбиљни проблеми.

- Годинама упозоравамо на вехабијске поктрете, параџемате, на велики број радикалних и екстремних група и политика које дјелују и људи који су били на страним ратиштима у терористичким организацијама, али то се крије - навео је Каран.

Нажалост, сакрити се не може, поготово не несувислом осмишљеном причом, која упозоравају безбједњаци, доводи до додатних тензија и проблема у БиХ.

- Република Српска нема ни интерес ни потенцијал да било гдје изазива немире. Ми смо ти који се бране од тих обојених револуција - јасан је декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић.

- Треба да се покаже да су Срби мали Руси, да је то малигни утицај и сарадња уперена против свих оних које означавамо као колективни Запад. Покушај радикалних исламиста и радикалних јастребова бошњачке елите, који за све што не ваља у БиХ желе да кривицу пребаце на Србе - навео је декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин.

Све у свему, још нико није понудио доказе о постојању наводних руских кампова у Републици Српској, поготово оних за обуку људи који би наводно требали деструктивно дјеловати у Молдавији. Познаваоци прилика сагласни - према свему , ријеч је о хибридном рату против Српске.