latinica  ћирилица
27/10/2024 |  19:33 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Хоће ли ПС БиХ дати сагласност Српској да у одређеном формату буде присутна у БРИКС-у? (ВИДЕО)

Република Српска затражиће од Парламентарне скупштине БиХ сагласност да би у одређеном формату била присутна у организацији БРИКС. Најавио је то предсједник Републике Српске Милорад Додик. Мишљена посланика у Представничком дому о овој иницијативи су подијељена - од похвалних која указују на користи од таквог чланства Српске, преко сумње у исход у Парламенту БиХ због могућег негативног односа Бошњака према овом питању, до тога да приоритет мора бити Европска унија, а не удаљене земље БРИКС-а.
Брикс - Фото: РТРС
БриксФото: РТРС

Српска жели да буде у друштву великих држава. Великих по пространству, броју становника, развијеној економији.

Укратко – жели у неком формату да буде присутна у организацији БРИКС. Устав јој даје ту могућност.

Потребно је да ПС БиХ да сагласност.

- Ми ћемо од Парламента БиХ затражити ту сагласност, како би могли аплицирати за неке од облика организације која се зове БРИКС. Хоћу да кажем да БРИКС није антиогранизација. Није уперен ни против кога, ни против ЕУ, или било које друге асоцијације и земље - јасан је Додик.

БиХ би требала бити у Европској унији, али то не искључује сарадњу с БРИКС-ом који отвара могућност успостављања нових веза и економске сарадње, истиче српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

Из тих разлога је, каже, поздрављено присуство предсједника Додика на Самиту у Казању.

- То су многољудне земље са великим економским потенцијалом, са великми финансијским ресурсима и могућностима да удружите те снаге и онда то представља озбиљну причу. Подржавам чињеницу и сматрам да требамо бити присутни свуда. Гдје год можемо да видимо неку економску корист или да нађемо једног партнера у оквиру неке групације са којим ћемо моћи нешто добро да реализујемо - ја сам за то. Дакле, не треба сами себе да искључујемо - рекла је Цвијановић.

Врло је важно постати дио глобалног економског пројекта какав је БРИКС, истиче СНСД-ов посланик у Представничком дому БиХ Милорад Којић.

Ипак, није оптимиста да ће овај посао ићи лако. Вјерује да ће у Федерацији БиХ сматрати да тако нешто Републици Српској не треба дозволити.

- Бојим се да генерално Бошњаци неће пристати на такву причу, али ево ако не пристају на такву причу, зашто не пристану на причу да БиХ уђе у земље БРИКС-а и да на тај начин јачамо економску стабилност - навео је Којић.

Да ће тешко бити обезбиједити већину гласова "ЗА" у Представничком дому, става је и Милан Петковић, посланик Уједињене Српске у Представничком дому ПС БиХ.

Прије свега због бошњачких странака, које свако чланство Српске тумаче као неку врсту њене самосталности и државотворности.

- Све оно што долази и све што је добро као иницијатива из Републике Српске она се некако блокира, јер Бошњаци сматрају да би дали Републици Српској тиме на значају. Тако да нисам оптимиста што се тога тиче. Међутим, ми не требамо одустати од те идеје, и треба сигурно она да се заступа - истакао је Петковић.

За њено заступање није и ПДП-ов Бранислав Бореновић. Нема ништа против разговора са свима, али предност даје Европској унији.

Визију о будућности Српске у друштву земаља БРИКС-а, сматра немогућом.

- Да, то је нешто што се апсолутно не може десити, јер наша је будућност у овом региону, у интеграцијама са ЕУ, зато што са овим регионом и ЕУ остварујемо економске партнерске односе - става је Бореновић.

Милорад Додик, предсједник Српске наглашава да БРИКС није асоцијација која би утицала на то да се прилагоди унутрашњи систем земаља чланица, него их, како појашњава, прихвата онакве какве јесу и то је право мјесто за нас.

- Треба да покушамо да радимо с њима. Он није замјенска платформа за ЕУ. Само злонамјерни могу да то повезују на тај начин - казао је Додик.

Посљедњи Самит у Казању, као најважнији мултилатерални догађај ове године у свијету, сматрају стручњаци, ставио је тачку на униполарни свјетски поредак али и на причу о изолацији Русије.

Глобална већина подржава изградњу мултиполарног поретка.

- Република Српска ће и у будућности бити важан елемент изградње тог мултипларног поретка. То је важно управо због чињенице да у овом поретку који је био до сада, а који слаби, а то је униполарни поредак предвођен САД, да је у том поретку Република Српска била увијек угњетавана - наводи Александар Митић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду из Београда.

Био је ово, каже Митић, најзначајнији самит БРИКС-а у његовој историји.

Зато је изузетно важан боравак предсједника Српске Милорада Додика у Казању и улога посматрача коју је Српска на овом самиту имала.