latinica  ћирилица
27/10/2024 |  19:48 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Требиње: Завршени главни грађевински и инсталациони радови на објекту нове болнице (ВИДЕО)

Завршени су главни грађевински и инсталациони радови на објекту нове болнице у Требињу. У току је више фаза монтажних и других радова, на којим је дневно ангажовано и до 150 радника, да би нова болница била спремна за усељење крајем наредне године. Изградњу у потпуности финансира Влада Републике Српске са 128,4 милиона марака.
Требиње - нова болница - Фото: РТРС
Требиње - нова болницаФото: РТРС

С обзиром на то да се радови истовремено изводе на више позиција и у истом простору, извођачи морају да усаглашавају синхрон план.

Након што су постављене све главне инсталације, у току је формирање просторија и спуштање стропова, површине више хиљада квадратних метара.

- Када су у питању инсталације, свака фаза је компликована, од електро, машинске, медицинских гасова, сухомонтажних производа, облага и плафона. Грађевински материјали су сви атестирани и признати свјетски брендови - рекао је Владан Вујовић, пословођа подизвођача радова, фирме ABV систем.

И екипе електричара раде пуном паром. За различите намјене уграђују и намјенске инсталације.

- По пројектованим количинама за електро утичнице и расвјету биће уграђено 110.000 метара кабла, а за инсталације јаке струје око 150.000 метара - појаснио је Милан Пиљевић, подизвођач, предузећа Segment d.o.o. из Требиња.

Да би болница спремно дочекала термин пресељења, јесен наредне године, у току је и специјализација 43 љекара.

Према новој систематизацији, умјесто досадашњих 44, у новој болници би требало да ради око 110 љекара специјалиста.

- Један дио љекара ће до уласка у нову болницу да заврши специјализацију и да се стави на располагање, други дио ће у 2027. и 2028. години. Такође, биће расписано још 20 до 25 специјализација до краја ове и у сљедећој години - навео је Недељко Ламбета, директор Опште болнице Требиње.

Ламбета је потврдио да је већи проблем обезбјеђење довољног броја медицинара средње струке.

Расписана су четири конкурса за дошколовавање.

- Послали смо један дио кадра на УКЦ у Бањалуци, дио на Институт "Зотовић", а у наредном периоду дио ћемо послати у Тиршову и Клинички центар Србије, као и у Беч, да и тамо прођу едукацију - додао је Ламбета.

Све да би, поред постојећих, стручни кадар био спреман и за четири нова одјељења, између осталих за ангио салу и за седам нових медицинских услуга.

Неке од њих не раде се у Републици Српској.