latinica  ћирилица
25/10/2024 |  17:16 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Састанак Додика и Путина доказ да Српска не може бити изолована из токова глобалних промјена (ВИДЕО)

Република Српска још једном је доказала да није изолована из токова глобалних промјена, оцјена је аналитичара вишедневне посјете предсједника Милорада Додика Русији, разговора са предсједником Владимиром Путином и бројним учесницима Самита БРИКС-а.
Додик и Путин (Фото: Ekaterina Chesnokova/summit.brics-russia2024.ru) -
Додик и Путин (Фото: Ekaterina Chesnokova/summit.brics-russia2024.ru)

Да је састанак предсједника Додика и Путина, као и учешће Српске на Самиту БРИКС-а била прилика да се успоставе нова партнерства, али и укаже на појединачне проблеме са којима се Српска суочава, нагласила је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

Доказ постојаности и видљивости на међународном плану. Тако многи описују учешће Републике Српске на Самиту БРИКС-а и састанак предсједника Милорада Додика и Владимира Путина.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић каже да је важно и добро што је Додик имао прилику да разговара са представницима и државницима више земаља, посебно са руским предсједником.

- То је прилика да се успоставе нека нова пријатељства али и прилика да се укаже на неке одређене проблеме са којима се ми појединачно суочавамо. Мада морам рећи да је састанак сам по себи дјеловао као мјесто, или Самит, као мјесто које је требало да да одговоре на нека глобална питања у оквиру којих би појединачно земље налазиле своје мјесто. А то је један праведнији свијет - навела је Цвијановић.

Самит у Казању представља најважнији овогодишњи догађај и било је од велике важности учествовати на њему, сматрају аналитичари.

Чињеница да је руски предсједник на таквом догађају пронашао времена да се састане са предсједником Републике Српске, шаље снажну поруку.

- Предсједник Путин неће заборавити овакав један гест који долази у једном тренутну који није једноставан ни за Републику Српску, није једноставан ни за Руску Федерацију. Тај састанак Додик Путин, какве год резулатете донио је већ сам по себи велики успјех - истакао је Александар Митић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду из Београда.

- Ово је био самит оног дијела човјечанства који не жели више да живи под колонизацијом, окупацијом и западном хегемонијом. Овај сусрет и на историјском нивоу има изузетан значај за српски и за руски народ - закључио је Стеван Гајић, политиколог и истраживач Института за европске студије из Београда.

Присуство предсједника Додика на Самиту БРИКС-а и билатерални састанак са Путином, показује да Република Српска није и не може бити изолована, упркос многим покушајима да тако буде, сматра главни уредник Спутњика Србија, Љубинка Милинчић.

- Ја мислим да је Додикова посјета још један доказ да ни Република Српкса не може бити изолована. И сама чињеница да се Додик нашао у Казању, а да је могао, не само да је дошао да буде посматрач, него је разговарао са Путином, и добио по ко зна који пут подршку Путина за опстанак Републике Српске - поручила је Милинчић.

Да Република Српска није прошла непримијећено у Казању, како неки покушавају да представе, показали су и бројни интервјуи, које је Додик током три дана учешћа на Самиту дао за еминентне медије.

Да руски народ цијени пријатељство Срба и Републике Српске говоре и бројни позитивни коментари који су упућени предсједнику Додику.

Састанак са Путином, Самит БРИКС-а и учешће Републике Српске и предсједника Додика, сматрају аналитичари, свакако ће остати запамћени као историјски.