latinica  ћирилица
25/10/2024 |  12:54 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Издања Центра за друштвено-политичка истраживања представљена на Сајму књига у Београду

У оквиру представљања Републике Српске на 67. Међународном београдском сајму књига, 23. октобра 2024. године, на штанду Републике Српске своју издавачку дјелатност представио је и Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.
ЦДПИРС на сајму књига у Београду (фото: cdpirs.org) -
ЦДПИРС на сајму књига у Београду (фото: cdpirs.org)

На овогодишњем сајму представљене су три публикације:

- Књига "Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе (1985-1995)", аутора академика Јелене Гускове,

- Књига "Битка за Сребреницу - рат за цивилизацију", аутора Душана Павловића,

- Дигитална публикација "Генеза Муслиманског братства и радикалног ислама у БиХ", студија настала током истраживања спроведених у Центру за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.

О књизи "Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе (1985-1995)" говорили су професор Горан Латиновић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци и Георгиј Николајевич Енгелхарт, доктор историјских наука и савјетник при Руском дому у Београду.

Књига је као допуњено издање на српском језику објављена у саиздаваштву Центра и Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву.

Бојан Димитријевић, замјеник директора Института за савремену историју из Београда, представио је књигу "Битка за Сребреницу – рат за цивилизацију", аутора Душана Павловића, коју су као треће, измијењено и допуњено издање у саиздаваштву објавили Институт за савремену историју из Београда и Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.

Дигиталну публикацију, која се бави настанком и развојем радикалног ислама, његовим ширењем и дјеловањем организације "Муслиманска браћа" у БиХ, представио је Милан Милаковић, виши стручни сарадник за истраживање и документацију при Центру.

Представљена дигитална публикација достуна је на интернет-страници Центра на пет језика. Поред саме публикације посјетиоцима је доступан и видео-материјал настао на основу истих истраживања.