latinica  ћирилица
27/10/2024 |  20:21 | Аутор: РТРС

Новина у здравственом систему Српске: Трудничке књижице са свим подацима мајке (ВИДЕО)

Једна од новина у систему здрaвствене заштите трудница у Републици Српској су трудничке књижице. У њих ће бити уписани сви подаци о мајци и њеном здравственом стању, тако да у сваком тренутку љекар има увид у стање будуће мајке. Увођење трудничких књижица покренули су љекари из Бањалуке, Добоја и Фоче.
Трудничка књижица - Фото: РТРС
Трудничка књижицаФото: РТРС

Миљана Рољић је тридесетосмогодишња трудница која очекује друго дијете. Сматра да ће трудничке књижице олакшати сваки будући преглед, јер су сви подаци о трудноћи "на једном мјeсту".

- Биће позитивно и лакше, јер ако негдје отпутујем из града, не морам носити све папире које имам, јер ако будем морала да се јавим доктору, он у књижици види све моје податке а не да чита све - наглашава Рољићева.

До сада су постојали труднички картони у којима су биле доступне само основне информације. У трудничкој књижици биће наведени сви подаци о здравственом стању мајке, претходним трудноћама, историји болести и многе друге информације.

- Књижица садржи много података о мајци, јер је веома битно њено здравствено стање, крва група, обољења али исто тако и много инфромација о претходним трудноћама - да ли су завршене са побачајем, породом, кад је био пород, колико је ила тешка беба, да ли је било компликација, плус сви прегледи који се раде у трудноћи - нагласила је Весна Ећим Злојутро, начелник Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ-а Републике Српске.

Када пацијенткињи буде потврђена трудноћа од њеног гинеколога, тада добија трудничку књижицу коју носи увијек са собом. Дистрибуција књижица ка амбулантама је у току а биће доступне у штампаном и електронском облику а у потпуности их финасира Фонд здравственог осигурања.

- Трудничке књижице биће доступне у штампаном облику јер је циљ да труднице у самом моменту код себе имају своју трудничку књижицу и да увијек и сваком моменту располаже информацијама које гинеколози воде у трудничким књижицама - рекла је Дарија Филиповић Остојић, портпарол Фонда здравственог осигурања.

Ово је само једна у низу конкретних мјера подршке које имају за циљ унапређење репродуктивног здравља и здравља мајки. Подсјећамо да Фонд у потпуности финансира здравствену заштиту трудница за све оно што обухвата обавезно здравствено осигурање.