latinica  ћирилица
27/10/2024 |  19:58 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Након 30 година јелени поново трче шумама Мајевице (ВИДЕО)

Европски јелен који је нестао са Мајевице 90-их година враћен је на ову планину.
Јелен на Мајевици - Фото: РТРС
Јелен на МајевициФото: РТРС

Његово поновно насељавање омогућила су ловачка удружења из Српске и Федерације, те Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске које је подржало овај пројекат. У Рисовцу су данас у природу пуштена три јелена, 12 кошута и девет младунчади. Ово је први пројекат обнове фонда јеленске дивљачи у Српској.

Након више од три деценије у мајевичкој шуми ће се опет чути рика јелена који су у ратном вихору нестали са ове планине. Мајевица је ново станиште за 24 грла. Прилагођавање и размножавање пуштене дивљачи на овим просторима биће праћено најсавременијом технологијом.

- Ми смо припремили све што се тиче праћења што се тиче огрлица што се тиче чипова у јеленској дивљачи сваког момента ћемо знати њихово кретање нормално са осталим могућностима праћења камере. Идуће године у мају се теле и већ тада ће бити репродукција нека која неће бити занемарљива - каже предсједник Ловачког удружења "Мајевица" Лопаре, Горан Тасовац.

На Мајевици су до рата живјела три већа крда јелена, чија тежина досеже до 250 килограма. Успјех поновног увођење истријебљене дивљачи зависи од бројних фактора.

- Прије рата је било овдје око 300-400 јединки јелена. Очекујем у наредном временском периоду да ће се они размножавати. Они су нестали и изумрли. Највише је утицао људски фактор и свему томе вјерујемо да ће људска свијест у наредном периоду да буде другачија и да се промијени - истиче в.д. генералног директора ЈП "Шуме Српске". Блашко Каурин.

Набавка јелена и израда елабората коштала је 35 000 марака. Овај пројекат послужиће као примјер и федералним ловачким друштвима која гравитирају Мајевици.

- Ово је први пројекат гдје се ради о уносу односно о насељавању нове врсте. До сада се не води у евиденцијама да постоји у Републици Српској сем миграторно из Славоније и из Горског Котара на подручју око Саве, значи у сјеверном дијелу Републике Српске и југозападном дијелу Српске - рекао је помоћник министра за шумарство, ловство и прераду, Раденко Лакетић.

Ловиште на Мајевици простире се на 29 000 км2 .Након пуштања јелена који су симбол снаге и природне равнотеже, наредни корак је насељавање дивокоза у ловиштима Српске најављено је из Ловачког савеза.

- Све ове активности су подстицане у великој мјери развијане и активностима Владе Републике Срспке кроз Министарство пољопривреде. И кроз велику сарадању коју ми са Ловачким савезом Републике Српске као кровном организацијом имамо, која изузетно одговорно врши друштвену улогу - додао је министар индустрије и енергетике, Петар Ђокић.