latinica  ћирилица
24/10/2024 |  12:02 ⇒ 12:15 | Аутор: РТРС

У Новом Саду приказан историјско-документарни филм "Свједок" (ФОТО)

У Градској концертној дворани синоћ је приказан историјско-документарни филм "Свједок" режисера Дениса Бојића.
У Новом Саду приказан историјско-документарни филм "Свједок" - Фото: РТРС
У Новом Саду приказан историјско-документарни филм "Свједок"Фото: РТРС

"Свједок" је епска прича о страдању српског народа крајем 20. вијека и раду професора доктора Зорана Станковића.

Филм "Свједок" базиран је на документацији и свједочанствима специјалисте судске медицине из Београда професора доктора Зорана Станковића која се тичу страдања српског народа током ратних дешавања деведесетих година прошлог вијека на простору земаља бивше Југославије.

Пројекција филма у Новом Саду

Патолог доктор Зоран Станковић радио је на више од педесет масовних гробница широм бивше земље и урадио обдукцију више од 7.500 жртава. Његова смрт, непосредно пред почетак снимања, променила је форму али не и суштину филма.

Огољена и сурова истину о страдању Срба приказана је кроз ратни пут и историјски портрет др Зорана Станковића, око чијег лика и дела се одвија ова филмска прича, која суштински говори о српским жртвама у рату на територији бивше Југославије.

Пројекцији су присуствовали званичници из Министарства за бригу о породици и демографију, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Војске Републике Србије, покрајински и градски званичници, као и представници Епархије Бачке.

Град Нови Сад и Културни центар Новог Сада организатори су пројекције филма који је снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Екипу филма "Свједок" примио је замјеник градоначелника Новог Сада, Ђурађ Јакшић.

У име кабинета градоначелника Града Новог Сада присутнима се обратила помоћница градоначелника Маја Черемиџић Шаиновић.

Марина Станковић, удовица покојног професора Зорана Станковића поздравила је публику, док је у име филмске екипе говорио режисер Денис Бојић.

Галерију погледајте и овдје.