latinica  ћирилица
23/10/2024 |  13:38 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Шулић: У Санкт Петербургу представљање туристичких потенцијала Српске

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да ће у наредна два дана у Санкт Петербургу учествовати на конференцији "Улога креативних индустрија у друштвено-привредном развоју туристичких територија", те навео да ће то бити прилика да се потенцијалним инвеститорима и гостима представе туристички потенцијали Српске.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

- На два панела ћу представљати Републику Српску. Ово је јако значајан догађај јер самостално наступамо као Република Српска и на свјетском нивоу ћемо презентовати све наше потенцијале у области туризма - истакао је Шулић.

Он је навео да се Република Српска као туристичка дестинација убрзано развија, подсјетивши да су протекле двије године забиљежени рекордни туристички показатељи.

- Обарамо рекорде из године у годину. Привредна грана туризам и ову годину ће завршити са растом у односу на претходну - рекао је Шулић.

Осим учешћа на пленарном панелу, Шулић наводи да ће учествовати и на панелу на који ће се тицати повезивања историјских чињеница кроз креативну индустрију и промоцију туристичких потенцијала.

- Говориће се и о томе како креативна индустрија може допринијети социо-економском развоју одређене туристичке дестинације. То је једна од прилика да заинтересујемо потенцијалне инвеститоре, али и да продубимо нашу сарадњу у погледу доласка гостују - рекао је Шулић.

Он је истакао да су Републици Српској јако важни гости из Руске Федерације и остатка Европе и свијета.

- Република Српска је у претходном периоду значајно исцрпила своје капацитете када су у питању регионални гости. Имамо значајан број долазака из Србије, Црне Горе, Хрватске и Словеније. Сљедећи корак да бисмо подигли још више долазак туриста јесте долазак људи из цијеле Европе, Русије, Кине и осталих земаља - навео је Шулић, додајући да су ти туристи већ присутни у земљама региона.

Комитет за развој туризма Санкт Петербурга организује од сутра до суботе, 26. октобра, годишњу конференцију "Улога креативних индустрија у друштвено-привредном развоју туристичких територија", у оквиру учешћа овог руског града у програму мрежа креативних градова УНЕСКО.

Конференција је посвећена одрживом регионалном развоју кроз подстицање креативних индустрија, привлачењу инвестиција у културну и туристичку сферу те дигиталном утицају на формирање нових естетских искустава.