latinica  ћирилица
23/10/2024 |  08:19 ⇒ 08:36 | Аутор: РТРС

Храна има важну улогу у свим животним фазама (ВИДЕО)

Храна има важну улогу у свим животним фазама. Уколико желимо да одржимо здравље и енергију организма, једна од битних карика је управо храна, неопходна и за јачање имунитета, како би нас одбранио од свих спољних утицаја, попут стреса, лошијег квалитета ваздуха, хемикалија и загађене воде. Зато је битно да се окренемо здравој и природној исхрани, кажу нутриционисти!
Тржница (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Тржница (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Нутриционизам је примијењена наука о исхрани и дјеловању хране на људски организам, на раст, развој, функције, концентрацију, ефикасност током свих фаза животног циклуса у здрављу и болести. Нутриционисти су значајни посредници при преносу прехрамбених научних спознаја на свеукупну и циљану популацију да би се очувало или побољшало здравље и свеукупан статус организма.

Истраживања с подручја нутриционизма, особито задњих година, имају водећу улогу у схватању многих процеса везаних уз прехрану и појаву болести и поремећаја код све веће популације становништва на земљи.

Здраво становништво од виталног је значаја за све земље, развијене и оне у развоју, јер проблеми у вези са прехраном иако различити, готово подједнако су присутни у свим земљама.