latinica  ћирилица
22/10/2024 |  19:22 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Бијељина: Неизвјесно хоће ли бити гријања; Ништа без системског рјешења (ВИДЕО)

Јуче хладни, а данас млаки радијатори у становима и установама који се грију на Градску топлану у Бијељини. Преко ноћи набављен је угаљ, али како и колико - без одговора из Градске управе. Очигледно је да се, као и претходне четири године, само гаси пожар. Нема системског рјешења о даљем функционисању предузећа које грца у дуговима, и у чију директорску фотељу нико не жели.
Гријање - Фото: илустрација
ГријањеФото: илустрација

Неизвјесна сезона гријања за кориснике Градске топлане у Бијељини. Хладнији дани су пред нама, али рјешење проблема није на помолу.

Да ли ће бити гријања одговора нема ни из топлане ни из Градске управе. Из Градске управе оптужују Канцеларију за разматрање жалби која се од 30. августа није изјаснила на жалбу једног од два понуђача на тендеру за набавку угља.
Градска управа топлани је недавно уплатила око 120.000 марака. По ком основу и за које намјене, није познато. Топлана је и пред судом због дуговања добављачима за угаљ.

- Постоји дуг од 700.000 марака који је неизмирен и упитно је компелтно пословање Градске топлане и начин њиховог даљег материјално-финаснијаког пословања - нагласио је Милош Стевановић, правни заступник компаније "Илић трговина" из Зворника.

+Скупштина града је протеклких година краткорочним рјешењима и великим новчаним средствима, која су достигла и два милиона нарака, гасила пожар у Топлани, али проблем није трајно ријешен.

- Није проширена топловодна мрежа, сад видимо да имају проблем са набавком угља да су им криви и Закон о јавним набавкама који је исти за све локалне заједнице, за сва предузећа и све институције у БиХ. Сви имају тај исти закон сви имају ту Канцелатрију за разматрање жалби тако да мислим да се морало одговорније приступити и на вријеме размишљати о набавци угља. Они имају набавку једног артикла - поручио је Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина.

Из године у годину Градска топлана има све мање корисника , а разлози за то су лош квалитет гријања и чести кварови на топловодној мрежи.