latinica  ћирилица
25/10/2024 |  18:13 ⇒ 18:13 | Аутор: СРНА

Павловић: Сарајево - најлогичније мјесто за "Свјетски ујгурски конгрес"

Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић изјавио је да је Сарајево најлогичније мјесто за одржавање догађаја који окупља представнике муслиманских групација радикализованих од обавјештајних структура америчке администрације и политичког Запада, попут "Свјетског ујгурског конгреса".
Душан Павловић - Фото: РТРС
Душан ПавловићФото: РТРС

Павловић је навео да организовање "Свјетског ујгурског конгреса" у Федерацији БиХ и муслиманско-бошњачком дијелу Сарајева може бити чудно или неразумљиво само поприлично неупућеним посматрачима процеса и догађаја у региону и шире.

- У новијој историји овакве појаве можемо да пратимо преко Авганистана и БиХ, те Чечена и других народа и група у том подручју, Ујгура, као и "Исламске државе", те многих других - рекао је Павловић.

Он је истакао да је, када је ријеч о савременој Европи, политички Запад са америчком администрацијом на челу искористио панисламистичке радикалне структуре "Муслиманске браће" у тадашњој СР БиХ за остваривање својих циљева у овом дијелу Европе.

- Дугорочно, тај циљ је прво остварен првим "пројектом Зеленски" у савременој Европи, односно Алијом Изетбеговићем и његовим повлачењем потписа са мировног споразума чиме је обезбијеђен оружани дио рата у БиХ. Други стратешки важан дио овог пројекта јесте пројекат стварања синтетичке нације, односно Бошњака. Овдје су се подударили интереси политичког Запада и панисламистичке структуре "Муслиманске браће", на сличан начин као што су САД и Иран заједнички дјеловали током грађанског рата у БиХ против Срба - указао је Павловић.

Тако се, истакао је он, у хотелу "Холидеј ин" крајем септембра ратне 1993. године без народне воље, али из љубави "Муслиманске браће" и НАТО-а, односно политичког Запада, родио пројекат бошњачке нације који је у својој сржи панисламистички, са спољном употребном вриједношћу за интересе НАТО-а.

- Ово "чедо", верификовано у Дејтону, а узгајано бабом "Муслиманске браће" у БиХ Алијом Изетбеговићем, кроз деценије ће успјети да зароби већину традиционалног муслиманског становништва у региону и од њих створи потенцијално НАТО топовско месо, као што су то и све друге муслиманске групе и НАТО пројекти прије и послије Бошњака били - напоменуо је Павловић.

Према његовим ријечима, у тренутку када се на Самиту БРИКС-а, очигледно најзначајнијем глобалном догађају ове године, ствара нови међународни поредак заснован на међународном праву, а не на правилима која на дневној бази мијења политички Запад сходно својим интересима, неопходно је смањивати штету и гасити пожаре гдје је то могуће, а једно од тих подручја је и БиХ, односно регион.

- Наиме, муслиманско становништво у региону заведено пројектом Бошњак полако схвата да је готово сав муслимански свијет на глобалном нивоу на страни Евроазије и Глобалног југа, а не на страни њихових господара то јест НАТО-а и политичког Запада. Стога је неопходно тим муслиманима показати да пројекат Бошњак још има будућност, те да постоје и други муслимани из свијета који су срећни у улози у коју су и они увучени - навео је Павловић.

Наравно да, додао је он, чињеница што се муслимани у БиХ и региону кроз пројекат Бошњак користе за конфронтацију и покушаје наношења штете једној од три најмоћније свјетске силе - Кини, не забрињава много политички Запад.

- НАТО и политички Запад ће ратовати против Евроазије и Глобалног југа до посљедњег радикализованог Ујгура или припадника пројекта Бошњак. Искрено се надам не и до посљедњег часног и поштеног муслимана српске или хрватске националности - рекао је Павловић.

Он је истакао да, нажалост, у овом тренутку, сем што има најдужу улицу у граду посвећену "Муслиманској браћи" /Млади муслимани/, бошњачки дио Сарајева је и дефинитивно центар политичког то јест радикалног ислама у Европи.

- Историја нас учи да сваки брак из интереса прије или касније доживи своје мрачне тренутке - напоменуо је Павловић.

Отправник послова Амбасаде Кине у БиХ Мјао Даке навео је поводом одржавања такозваног "Свјетског ујгурског конгреса" од 24. до 27. октобра у Сарајеву да се кинеска Амбасада у БиХ оштро противи томе што ова организација користи БиХ да спроводи антикинеске сепаратистичке активности.

Он је упозорио да су многи који ће присуствовати на конференцији терористи из "Туркестанске исламске партије" које тражи Интерпол, те подсјетио да су власти у БиХ дале званично обећање Пекингу да ће поштовати принцип једне Кине.