latinica  ћирилица
21/10/2024 |  22:42 ⇒ 22/10/2024 | 08:14 | Аутор: РТРС

Други угао: Предсједник Српске на Самиту БРИКС-а природан ток пријатељских односа са Русијом и Кином (ВИДЕО)

Учешће предсједника Српске Милорада Додика на 16. самиту БРИКС-а је природан ток, с обзиром на пријатељске односе са предсједником Русије и Кине - речено је у емисији "Други угао".
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Историчари подсјећају да је БРИКС , између осталог, свједочанство да се још налазимо у транзиционом времену успостављања новог система равнотеже односа у свијету.

- Ситуација везана за бомбардовање Југославије 1999. године била је подстакнута поред свих оних економских разлога, богатстава на Косову и Метохији и рудних и разних других богатстава била је подстакнута и изградњом велике војне базе на Косову и Метохији. То је све било ради сучељавања или боље речено успостављања односа према тада Русији, односно источном свијету - истакао је историчар Жељко Вујадиновић.

БРИКС је, у својој суштини, излазак народа, држава и цивилизација у један слободан простор каквог, на планетарном нивоу никада није било, каже новинар Ђуро Билбија.

- Са те тачке на којој смо данас, на којој се Република Српска брани, на којој Република Српска шири своје могућности и ућвршћује своје позиције, позив Милораду Додику да дође на самит у Казањ потпуно је природан - јасан је Билбија.

Нина Сајић, доцент на Факултету политичких наука у Бањалуци, каже да је Самит у Казању изузетно важан догађај.

- Изузетно значајан догађај, можда један од најзначајнијих скупова мултилатералних на којима ми присуствујемо. Прије тога смо имали репрезентацију Републике Српске која је учествовала у БРИКС играма, такође значајан догађај. Свако мјесто гдје буде истакнута застава Републике Српске је значајно зато што се на тај начин потврђује њен међународни субјективитет - поручила је Сајићева.