latinica  ћирилица
21/10/2024 |  20:40 | Аутор: РТРС

Додик: Једина шанса за БиХ је да се врати на изворни Дејтон (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је у интервјуу за РТРС истакао да је важно да се преко земаља као што су Русија и Кина успостави добра сарадња са свим другим чланицама БРИКС-а.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Нама је важно да они чују колико буде могуће, а ми ћемо користити канале које имамо и оне које ћемо сада створити да све пријатеље свијета обавијестимо о тортури која се врши према Републике Српској од западног свијета који жели да уруши међународни спорозум доводећи га до апсурда, до ништавости - поручио је је Додик.

Предсједник Српске је навео да ће упознати пријатеље да се то ради на начин да се формира унитарна БиХ, за коју нису заинтересовани ни хрватски ни српски народ, као и о томе да се ради о укидању наших права стечених Дејтонским мировним споразумом.

- Све су учинили да сатанизују Републику Српску зато што жели да одржи слово Дејтонског споразума. Нападани смо зато што наводно ми не разумијемо, не знамо да читамо и да они који долазе са стране кажу да то чине због неког развоја - рекао је Додик.

Додик је подвукао да је то класична превера којом се служе на Западу да би досегли неке раније или касније успостављене циљеве.

- Дефинитивно, нама у Републици Српској није проблем БиХ са словом Дејтонског споразума, али свака друга БиХ је нама проблем. И када то кажемо, ми кажемо то веома озбиљно - истако је Додик и додао да не жели да се то схвати као сецесија.

Он је навео да је то изражен политички став који каже да Република Српска прихвата међународни споразум, онако како је написан, да поштује слово Дејтонског споразума, а да све друго није спремна да поштује.

Према његовим ријечима, укидање Српске није опција, опција је да буде видљива у свим процесима у БиХ, да се покуша градити као Дејтонска.

Ако не иде, онда се, навео је, мора нешто промијенити, или да се моделира систем или да се сви мирно разиђу, што сматра да је став за похвалу а не да га куде по свијету.

- Само они који су спремни да употријебе силу, они имају другчија размишљања о свему томе. У томе свему БРИКС се јавља као мјесто на којем би могли да нађемо оне који разумију ту врсте приче. Чини ми се да је управо начин како се формира БРИКС оно што нама треба. То је да се поштује унутрашње рјешење, да се не намеће са стране - рекао је Додик.

Он је подсјетио на ситуацију у којој је од 113 реформи Република Српска прихватила све, а онда се касније појавило кроз механизам координације да три кантона то нису прихватила, али и даље настављају да криве Републику Српску.

- БРИКС има сасвим другачији приступ, афирмише народе и државе за разлику од либералног свијета који поништава народе и колективитете. Ја се идентификујем као припадник српског народа, као и већина оних који се тако идентификују, а поштујем оне који се идентификују као Хрвати или Бошњаци муслимани - поручио је Додик.

Упитао је и зашто мисле да Срби не разумију зашто су баш муслимани главни заговорници грађанског уређења у БиХ јер то је систем један човјек, један глас, гдје би требало да се промијени читав политички систем.

- Једина шанса за БиХ је да се врати на изворни Дејтон. Уколико даље настављају, не може ни та сила Запада да спријечи у неко догледно вријеме процес одбране Републике Српске за права која је стекла - истакао је Додик.

Он је навео да муслимани у Сарајеву воле да буду поданици и да стално мисле да ће им једног дана да уплови америчка пета флота кроз Миљацку, дође у центар Сарајева и наметне рјешења за све друге, али се то неће десити.

Додик је навео да је БРИКС организација у настајању, без обзира што о томе дуго прича, те сматра да ће самит, који сутра почиње у Казању, кристализовати одређене критеријуме и за чланство и за могућу екстерну сарадње.

- Колико сам разумио саму идеју, то није искључено за било кога и било какав облик сарадње. И ми ћемо посматрати и видјет на који начин би се могли у томе релацирати. Вјерујем да ће у неко догледно вријеме бити могуће да се сарађује са различитим аутономим областима у оквир држава - рекао је Додик.