latinica  ћирилица
21/10/2024 |  16:11 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Бијељина: Градска топлана без директора, а грађани без гријања (ВИДЕО)

Радијатори у становима и установама у Бијељини данас су хладни.
Радијатори - Фото: РТРС
РадијаториФото: РТРС

Разлог за то је што није набављен угаљ за ову сезону гријања. Један од два понуђача за набавку угља жалио се на избор добављача. Поступак се још налази пред Канцеларијом за разматрање жалби у Бањалуци, наводи бјељинска Градска управа.

Подсјећамо, Скупштина града у претходном периоду градској Топлани, која тренутно нема ни директора, по разним основама одобрила је и дозначила скоро два милиона марака, али се показало да и на овакав начин функционисање Градске топлане није одрживо.

У јеку припрема за гријну сезону, али и на самом њеном почетку Градска топлана у Бијељини без директора, а грађани без гријања. Подсјећамо, градоначелник Бијељине именује руководство Градске топлане и управља овим предузећем као представник државног капитала, тако да је на њему сва одговорност за функционисање топлане, сматра предсједник Скупштне града.

- Да смо на разним сједницама Скупштине града упозоравали да може доћи до овакве ситуације, систематски се нису рјешавали проблеми које Топлана има јер четири године касније као што смо наговјестили поново долазимо у проблеме и они се неће ријешити већ само продубљивати - рекао је предсједник Скупштине града Бијељина, Александар Ђурђевић.

Бијељинска градска управа истиче да Канцеларија за разматрање жалби у Бањалуци од 30. августа није размотрила жалбу једног од понуђача за набавку угља за топлану, због чега трпе грађани. Уколико у току седмице Канцеларија за разматрање жалби не ријеши ову жалбу, градоначелник Љубиша Петровић најављује ће посјетити ову Канцеларију како би покушао ријешити проблем. Зато што нема гријања трпи и 1400 ученика Основне школе "Свети Сава".

- Вријеме је још увијек топло и за сада нема проблема приликом извођења наставног процеса али ја се бојим уколико се ово продужи да би мгло доћи до проблема. Имате ли неко алтернативно рјешење? Нажалост немамо, ми се гријемо на градску топлану - каже директор Основне школе "Свети Сава" из Бијељине, Владимир Вуловић.

Грађани, корисници услуга Топлане незадовољни оваквом ситуацијом.

Проблем са функционисањем Градске топлане присутан је годинама. Нуђена су и друга рјешења, топлификација геотермалним водама и пројекат гасификације. Иако су уложена значајна средства ниједан пројекат није реализован иако су и еколошки прихватљивији.

- Питање је да ли Бијељини треба градска топлана која је у ужем језгру града и на угаљ. Ми имамо овдје приману гасоводну мрежу проведену, 4 године се ништа не ради ни на том питњу и треба пробати дуророчно и систематско рјешење јер ово очигледно овако више не иде, Топлана нема довољно корисника да има редовне приходе, није ни еколошки исправна - истакао је Ђурђевић.

У овогодишњу сезону Градска топлана у Бијељини ушла је са минималним залихама угља из претходне који су очигледно били довољни само за првих пет дана од почетка сезоне гријања.