latinica  ћирилица
21/10/2024 |  14:40 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске обишао Универзитет у најмлађем граду у Русији (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обишао је данас Универзитет у најмлађем граду у Русији, Инополис.
Додик посјетио Инополис - Фото: РТРС
Додик посјетио ИнополисФото: РТРС

Инополис је мјесто на којем се школују будући ИТ генијалци и раде водећи стручњаци, а налази на око 40 километара од Казања и 800 километара источно од Москве на живописној обали Волге.

Предсједник Републике Српске рекао је да БРИКС, за разлику од Запада, тражи партнере, а не слуге. Истиче да је ова организација природно постала атрактивна алтернатива за све оне који теже суверенитету и слободи.

- Мислим да је ово будућност. Оно што ми покушавамо да урадимо у нашим околностима и нашим капацитетима, то су иновативни центри које желимо да изградимо у оквиру универзитета и ја видим могућност да наши УНИБЛ И ИСА, као и приватни наши факултети који се баве овим, имају добру адресу за сарадњу и учинићемо све да направимо контакте између њих. И да видимо како се ради данас. Русија је несумњиво један од лидера у роботици и новим ИТ технологијама. И велика је привилегија имати отворено пријатељство људи који су овдје заиста показали велике резултате - поручио је Додик.

Град се састоји од универзитета, који личи на свемирски брод, кампуса, технолошког парка у облику летећег тањира, 30-ак стамбених зграда, спортског комплекса, неколико продавница и кафића. Све то се налази на површини од 2,2 квадратна километра.

- Спремни смо да изградимо дијалог на само на нивоу установа за високо образовање него и на нивоу предузећа, што би било јако важно не само за образовање него и за развој сарадње наших земаља - рекао је  Искандер Бариев, директор Инополис универзитета.

Фото: РТРС

 Градоначелник Инополиса Дмитриј Вандјуков, изразио је задовољство што је у посјети био предсједник Републике Српске.

- Морам да изразим задовољство због тога што је предсједник Српске дошао у посјету граду. Постоји пуно праваца сарадње, дигитализација градова и развој градске средине, побољшање живота становника - рекао је Вандјуков.

Подсјећамо, претходно је Додик посјетио Музеј археолошког дрвета "Татарскаја Слободка" у Свијажску, гдје су га запослени срдачно поздравили.

Такође, Додик је обишао и историјски музеј Свијажск и Музеј грађанског рата.

Додик је данашњу посјету Казању започео посјетивши острво-град Свијажск.