latinica  ћирилица
20/10/2024 |  19:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Фицо: "План побједе" предсједника Зеленског апсолутно нереалан и неизводљив

Премијер Словачке Роберт Фицо назвао је данас "план побједе" украјинског предсједника Володимира Зеленског "апсолутно нереалним и неизводљивим".
Роберт Фицо (Фото: EPA-EFE/ZUZANA GOGOVA) -
Роберт Фицо (Фото: EPA-EFE/ZUZANA GOGOVA)

- До сада је било бар неких покушаја да се представе планови за мир, али је господин Зеленски у Бриселу представио не план за мир већ документ који је назвао "планом побједе", који се, између осталог, базира на томе томе шта бисмо морали да испоручимо (Украјини). То су нпр. ракете средњег и дугог домета, које ће он лансирати на Русију, због чега су се многи ухватили за главу (током Самита ЕУ у Бриселу) - рекао је Фицо, преноси РИА Новости.

У интервјуу за ТВ канал ТА3 премијер Словачке је оцијенио да је тај план "апсолутно нереалан и неизводљив".

Фицо је указао да недосљедност "плана побједе" Володимира Зеленског не дозвољава Европском савјету да заузме дефинитивни став о том документу.

Премијер Словачке је истакао да је и даље против уласка Украјине у НАТО и да, иако разумије и поштује жељу Кијева да постане члан алијансе, не сматра то добром идејом.

Зеленски је раније на самиту ЕУ у Бриселу представио "план побједе", документ који садржи пет тачака и три тајна анекса.

Прва тачка подразумијева позивање Украјине у НАТО, друга је укидање ограничења за ударе далекометним оружјем на руску територију, а трећа распоређивање у Украјини "свеобухватног ненуклеарног пакета одвраћања" Русије.

Четврта тачка се односи на економска, а пета на безбједносна питања.