latinica  ћирилица
20/10/2024 |  08:36 ⇒ 08:36 | Аутор: СРНА

Молдавци гласају на предсједничким изборима

У Молдавији се данас одржавају предсједнички избори и референдум о усмјеравању земље према ЕУ, који ће одредити будући правац земље у вријеме сукоба у сусједној Украјини.
Молдавија - гласање (Фото: ЕPА/DUMITRU DORU, илустрација) -
Молдавија - гласање (Фото: ЕPА/DUMITRU DORU, илустрација)

Анкете показују да прозападно оријентисани актуелни предсједник Маја Санду има предност у односу на 10 ривала. Уколико не достигне праг од 50 одсто гласова за директну побједу, други круг ће бити одржан 3. новембра.

Анкете показују да ће се, ако буде другог круга, вјероватно суочити са Александром Стојаноглом, бившим генералним тужиоцем којег подржава традиционално проруска Партија социјалиста.

Грађани се на референдуму изјашњавају о промјени Устава и уношењу клаузуле којом се приступање ЕУ дефинише као циљ.

- Наша судбина се одлучује у недјељу. Гласови свих су важни, без обзира на то гдје се налазимо - написала је Сандуова раније на Фејсбуку.

Према анкетама, већина грађана подржава придруживање Унији, а пет предсједничких кандидата позвало је своје присталице да заокруже "не" или да бојкотују, рекавши да је тајминг референдума лукавство да би се појачала кандидатура Сандуове на предсједничким изборима.

Да би референдум био валидан, потребно је да на њему гласа најмање трећина људи уписаних у бирачки списак, који годинама није ажуриран упркос великом броју људи који су емигрирали.