latinica  ћирилица
20/10/2024 |  09:11 ⇒ 09:52 | Аутор: СРНА

Митровић: Присуство Додика на Самиту БРИКС-а од велике користи за Српску, али и БиХ

Професор на београдском Факултету политичких наука Драгана Митровић рекла је за да је изузетно важно што ће предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовати самиту БРИКС-а у Казању идуће седмице, те да за Српску може бити од велике користи да се представи и "отвори још нека врата", али и за БиХ у цјелини.
Самит БРИКС-а (Фото: Alexandr Kryazhev/brics-russia2024.ru) -
Самит БРИКС-а (Фото: Alexandr Kryazhev/brics-russia2024.ru)

Она је рекла да је познато да Додик одржава одличне и политичке и економске односе са Руском Федерацијом и да је отворио многе могућности за БиХ у цјелини везано за развој енергетског и других сектора.

- Он ужива велико повјерење у Москви, што само јача његову политику позицију и у том смислу то може бити и јесте од велике користи Републици Српској и БиХ - оцијенила је Митровићева.

Она је рекла да овај самит доноси неке нове платформе за сарадњу и да сви са нестрпљењем ишчекују нека од рјешења која су најављивана, евентуално неке нове механизме за међународна плаћања.

Митровићева је напоменула да је за те неке формате, што се тиче Републике Српске, потребна сагласност /на нивоу БиХ/, зато што сви у БиХ користе једну валуту.

- Међутим, свакако да се и Република Српска као ентитет може укључити у многе од тих изузетно корисних формата сарадње. Биће сусрета са бројним државницима, великих, малих, средњих држава, са представницима корпорација. Добро је да се Република Српска ту представи и да отвори још нека врата која свакако могу бити од велике користи - рекла је она.

Митровићева истиче да је тешко одвојити политичку и економску страну овог предстојећег самита, али да ће то свакако бити велики, ако не и највећи свјетски догађај ове године, без обзира што се толике важне ствари дешавају на свим странама свијета.

- Изузетно је и важно и корисно да тамо буде Додик. Било би добро да буду и представници Федерације БиХ, али то је већ на њима. Такође се надамо да ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић, коме је упућен позив - рекла је Митровићева.

У сваком случају, додала је она, сви са великим очекивањима прате ова догађања, барем велика већина човјечанства, која у досадашњем међународном економском поретку није могла да оствари своје интересе и права.

- Они очекују да се кроз формат БРИКС плус отворе многе нове могућности, у којима ће и најмање земље или ентитети моћи да то учине кроз сарадњу на равноправним основама која би даље ојачала мир, безбједност, економски просперитет и помогла многима - рекла је Митровићева.

На питање да ли ће самит БРИКС-а пољуљати западну економску доминацију, она је рекла да ће тај скуп показати оно што је већ реалност, а то је да се глобална економска моћ сели на Исток, да је фокус будућег економско-технолошког, демографског развоја свијета у Азији, Африци, а да су супротни токови у Западној Европи, па и у САД, гдје веома долази до деградације политичког, социјалног и економског система.

- Оно што се дешава и што ће показати самит у Казању је само један јасан приказ реалности која се већ одвија пред нашим очима протеклих 10 година - истакла је Митровићева за Срну.

У Казању, пријестоници Татарстана, у средишту Руске Федерације наредне седмице, од 22. до 24. октобра, биће одржан највећи до сада Самит шефова држава БРИКС-а.