latinica  ћирилица
20/10/2024 |  10:14 ⇒ 11:25 | Аутор: Агенције

Филму "Гладијатор 2" предвиђају Оскара

Прва реаговања на остварење које је се с највећим нестрпљењем ишчекивано ове године су одлична, јер је након премијере "Гладијатор 2" побрао веома добре оцјене.
Дензел Вошингтон (Фото: EPA-EFE/EDUARDO LIMA, илустрација) -
Дензел Вошингтон (Фото: EPA-EFE/EDUARDO LIMA, илустрација)

"Гладијатор 2" је премијерно приказан у петак у Лос Анђелесу на пројекцији коју је представио главни глумац Пол Мескал. У наставку Ридлија Скота, чији је трејлер открио поједине детаље радње, Мескал игра Луциуса, Лусилиног сина, а коју игра Кони Нилсен.

Радња филма, у којем глуме и Дензел Вашингтон, Педро Паскал, Џозеф Квин и други, смјештена је годинама након догађаја из првог филма, у којем је глумио Расел Кроу као Максимус. Прича разоткрива како Луциус долази у римски Колосеум након што су његов дом освојили тирански цареви који сада воде римско царство.

Иако су Скотови новији филмови, укључујући "Наполеона" и "Кућа Гучи" добили осредње критике, чини се да је редитељ поново на врху са "Гладијатором". Такође, сматрају да би коначно могао освојити Оскара за најбољу режију, након три номинације у овој категорији.

Изнесени су супротсављени ставови о томе, а продуцент Андрју Салазар каже да филму "недостаје емоционални тренутак" оригинала. Међутим, чини се да су сагласни да је овај филм узбудљив наставак, а новинар Скот Менц га је назвао "епом достојним свог претходника".

Пројекција, којој су присуствовали новинари и гласачи за додјелу награда, смјестила је Вашингтона у трку за додјелу Оскара, судећи по реакцијама критичара.

Филмски критичар Дрју Тејлор каже да је "Гладијатор 2" врста филмске величине великих размјера коју само Скот може окупити", та да "Све у вези с тим једноставно функционише".

У међувремену, Мат Рамос је написао:"'Гладијатор 2" није само увјерљиво најбољи филм године, већ је и један од најбољих свих времена. То је један од оних филмова који ће поново оснажити вашу љубав према биоскопу. Пркоси очекивањима, глума је изванредна (Дензел је управо осигурао још једног Оскара)".

Овај филм ће се и у овдашњим биоскопима наћи на репертоару од 13. новембра.