latinica  ћирилица
19/10/2024 |  08:35 | Аутор: СРНА

На Сајму књига и издавачи из Српске

Међународни београдски сајам књига отвара данас врата за љубитеље писане ријечи, а током девет његових дана представиће се више од 400 излагача из земље и иностранства, издавача и писаца, међу којима и из Републике Српске.
Сајам књига у Београду (Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ) -
Сајам књига у Београду (Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ)

Сајам, који ове године има слоган "Ријеч је слободна", отвориће Милена Марковић, награђивана пјесникиња, драмски писац и сценариста, редовна професорка Факултета драмских умјетности у Београду.

Почасни гост Београдског сајма књига биће Куба, која ће представити своју традицију и културну разноврсност, дјела научника, писаца, пјесника и умјетника, а на отварању ће се у име ове земље обратити Мигел Барнет, приповједач, пјесник и антрополог, који је за велики број књига, пјесама, хроника одликован националним и међународним књижевним наградама.

На Сајму учествује и Република Српска, која ће ће бити представљена са 134 наслова на 47 промоција, а наступ Српске свечано ће бити отворен у понедјељак, у 12 часова у свечаној сали Управне зграде Београдског сајма.

На Сајму ће се представити издавачи из БиХ, Бјелорусије, Грчке, Италије, Ирана, Конга, Марока, Њемачке, Румуније, Русије, Туниса, Турске, први пут Украјине, те Хрватске и Црне Горе.

Гости програма из иностранства биће Тони Парсонс /Велика Британија/, Наташа Рогеља /Словенија/ и Давид Унгер /Гватемала, САД/.

На Сајму књига ће традиционално учествовати највећи домаћи, као и бројни инострани издавачи и писци, а током девет сајамских дана читаоци ће моћи да, по сајамским цијенама купе наслове домаћих и иностраних издавачких кућа, али и увијек актуелних класика српске и свјетске књижевности, као и антикварне књиге.

Богат пратећи програм одвијаће се у салама за презентације и на штандовима излагача, а публика ће моћи да присуствује бројним дискусијама, трибинама и промоцијама.

Током девет сајамских дана биће организовано на десетине трибинских програма, у чијем фокусу су различите теме посвећене домаћој и страној поезији и прози, превођењу, критичарској и теоријској мисли, издаваштву, новим форматима књига, пиратерији у дигиталном окружењу.

У оквиру 67. Међународног београдског сајма књига традиционално ће бити додијељене награде, и то Издавач године, Издавачки подухват године, Дјечија књига године, Награда за издавача из дијаспоре и региона на српском језику, Посебно признање за допринос у области науке, Специјално признање за издавача, књигу или стрип, Награда "Богдан Кршић" за најљепшу књигу, Награда за најљепшу дјечију књигу, Специјално признање за младог дизајнера.

За најмлађе посјетиоце предвиђена је програмска цјелина "Хиљаду зашто" са књижевности за дјецу и младе, гдје ће у сали "Јован Јовановић Змај" моћи да учествују у својеврсним радионицама у којима ће их српски најцјењенији писци за дјецу упућивати у то како да напишу пјесму или причу.

Програмска цјелина посвећена поезији названа је "Пјесме сунца", по пјесничкој књизи Јована Дучића, гдје ће се у сали "Васко Попа" представити пјесници различитих генерација.

Програмска цјелина "Атлас опасан небом" носи назив по роману прерано преминулог писца и академика Горана Петровића, гдје ће се представити српски писци и гости из иностранства.

"Сумњиво лице" је програмска цјелина названа по комедији Бранислава Нушића, од чијег рођења се навршава 160 година, а трибине у оквиру обје цјелине ће бити посвећене проблемским темама – од односа књижевности и идеологије до /зло/употреба вјештачке интелигенције у превођењу или интернета у пласману књижевне критике.

Традиционално на Сајму ће у четвртак, 24. октобра, бити одржан и Школски дан намијењен организованим посјетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора, као и Породични дан у понедјељак и уторак, 21. и 22. октобар, када ће цијела породица са само једном купљеном улазницом моћи да посјете манифестацију.

Радно вријеме сајма књига је од 10.00 до 20.00 часова. На Београдском сајму биће одржан и 53. Сајам образовања и наставних средстава.