latinica  ћирилица
20/10/2024 |  09:27 ⇒ 09:31 | Аутор: СРНА

Ансамбл "Венац" са Космета одржао концерт у Источном Сарајеву

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије "Венац" одржао је концерт у Источном Срајеву у оквиру манифестације "Дани Србије у Републици Српској" на коме су се показале нераскидиве везе народа са обје стране Дрине, а посебно веза са српским народом Космета који је прошао сличну голготу.
Ансамбл "Венац" - Фото: СРНА
Ансамбл "Венац"Фото: СРНА

- Адаптација коју смо извели и у Источном Сарајеву говори о људима који су устајали против ропства, бунили се, који су све то издржали, дочекали ослобођење. Ово је прилика да се присјетимо како смо све то преживјели и да се подсјетимо да имамо сличне проблеме, сличну заједничку историју, али да имамо једну душу која се на крају покаже - рекао је шеф умјетничког сектора ансамбла "Венац" Милош Митић након синоћњег концерта.

Он је подсјетио да су 2019. године гостовали у Источном Сарајеву гдје су извели народне игре и пјесме са Косова и Метохије, а овог пута су показали све оно што су урадили у протеклих пет година колико је прошло од њиховог гостовања.

Митић је навео да ансамбл ове године слави 60 година, основан је у Приштини као професионални ансамбл "Шота", назив је промијенио 1993. године, а потом је од 1999. радио у избјеглиштву у Нишу, да би се 2003. године вратио на Косово и Метохију и од 2007. му је сједиште у Грачаници.

- Ово је један од два професионална ансамбла Србије, поред Ансамбла "Коло" из Београда - навео је Митић.

Он је истакао да им је задатак да истражују, чувају, обликују и сценски презентују народну игру, пјесму, музику и обичаје.

Митић је додао да је Ансамбл који окупља играче од 20 до 55 година и дјелује под покровитељством Министарства културе Србије прије неколико вечери гостовао у Бањалуци.

- Надам се да ћемо у наредном периоду посјетити и друга мјеста широм Републике Српске - рекао је Митић.

Директор овог ансамбла Снежана Јовановић рекла је да је "Венац" послије рата био приморан да буде у избјеглиштву и да се 2003. године вратио у Чаглавицу, а потом се сели у Грачаницу гдје се и данас налази.

Према њеним ријечима, до 2013. године "Венац" је "преживљавао" зато што фокус није стављан на програм него је само животарио, а од тада почиње борба која је трајала цијелу деценију да Ансамбл постане репрезентативна установа Србије.

- "Венац" је једна од 14 установа на Косову и Метохији под Министарством културе, али је једина која функционише свакодневно - напоменула је Јовановићева и истакла да су поносни на то што свој посао раде одговорно и што на прави начин представљају Србију и народ.

Она је истакла да је основни задатак Ансамбла да чува културну баштину, нематеријално српско културно насљеђе Косова и Метохије и цијеле Србије.

Директор Народног позоришта Источно Сарајево Јелена Крстић рекла је да је сезона отворена 9. октобра у оквиру манифестације "Дани Србије у Републици Српској" и да је ово била прилика да се прође кроз историјски моменат саме Грачанице.

- Енергија људи који његују своју културу и традицију је невјероватна и величанствена - оцијенила је Крстићева.

Члан ансамбла Миљана Петровић рекла је да у "Венцу" игра од 2020. године, а да је у ансамбл дошла из Пожаревца гдје јој се породица преселила 1999. године.

- Љубав према игри и фолклору вратила ме у родни крај - навела је Петровићева, истичући да их је публика у Источном Сарајеву дочекала веома срдачно.

Милан Ристић каже да је двије године члан ансамбла у коме је остварио дјечачки сан и да се бави послом који воли.

- Ништа ми није тешко и срећан сам што можемо да покажемо традицију са Косова и Метохије у Србији, региону, али и широм свијета - рекао је Ристић.