latinica  ћирилица
20/10/2024 |  09:51 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

РТРС на Самиту БРИКС-а у Казању: Зашто је ово свјетски догађај године? (ФОТО/ВИДЕО)

Главни град руске Републике Татарстан, Казањ, домаћин је Самита БРИКС-а, који ће бити одржан од 22-24. октобра. Све очи свјетске јавности окренуте су према догађају који ће угостити представнике из 33 земље, међу којима је и делегација Републике Српске предвођена предсједником, Милорадом Додиком.
Самит БРИКС-а у Казању - Фото: РТРС
Самит БРИКС-а у КазањуФото: РТРС

Пише: Јасенко Тодоровић

Иако групу БРИКС тренутно чини десет земаља, интересовање за учлањење исказало је више од 20 држава, међу којима су и Турска (истовремено чланица НАТО-а), али и Азербејџан. Тајланд, Малезија, Венецуела. Очекује се да ће већ 2026. године неке од ових земаља постати или пуноправне чланице, придружени чланови или посматрачи.

Очекује се да ће једна од основних тема овогодишњег Самита БРИКС-а бити наставак "дедоларизације", односно одбијање долара као валуте за међународна плаћања унутар земаља чланица. Ове земље се увелико ослобађају америчких обвезница и додатно улажу у злато и остале сировине и метале.

Све ово је увод у нови финансијски систем, а поједини аналитичари оцјењују да би земље БРИКС-а могле да направе и прве кораке у правцу формирања своје заједничке валуте. Министарство финансија Руске Федерације и Банка Русије представили су нацрт новог система поравнања између земаља БРИКС-а, који подразумијева плаћање у националним валутама између локалних банака и успостављање директних веза између централних банака земаља Комонвелта.

Према мишљењу стручњака, уколико пројекат буде спроведен, земље БРИКС ће моћи да уштеде до 30 милијарди долара.

- Земље БРИКС-а су покретачи економског раста, поручио је предсједник Руске Федерације Владимир Путин. Све је поткријепио економским показатељима: Укупни БДП БРИКС-а је већи од 60 билиона долара, а удио земаља чланица у свјетској економији премашује Групу 7 најразвијенијих земаља.

Просјечна стопа раста БДП-а у земљама БРИКС-а до краја ове године биће 4 одсто. Поређења ради, свјетски БДП је 3,2 одсто, што довољно говори да БРИКС постаје мотор економског раста. БРИКС тренутно чини четвртину глобалног извоза робе, а посебно је изражена њихова доминација у енергентима, храни и металу.

Русија ове године предсједава БРИКС-ом, па је домаћин самита у Казању који ће се састојати из два дијела. Први је директан састанак земаља чланица организације, посвећен теми "Јачање мултилатерализма за правичан глобални развој и безбједност", што је мото руског предсједавања БРИКС-ом ове године.

Главни догађаји ће бити одржани 22. и 23. октобра. Други дио, 23. и 24. октобра је састанак у формату БРИКС ПЛУС, чија је тема "БРИКС и глобални југ – заједнички градимо бољи свијет".

БРИКС је основан у јуну 2006. године у оквиру 10. међународног Петербуршког економског форума и доста дуго је његов развој био у мировању, иако је пет земаља оснивача већ имало имало велики раст: Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.