latinica  ћирилица
20/10/2024 |  12:47 | Аутор: СРНА

Вулић: Оданост предсједника Додика Српској и поштовање дејтонског Устава, господо, није "ароганција"

СНСД никада неће продати Републику Српску и српски народ да би испунио жеље страних фактора, а да ли су представници опозиције у Српској спремни да то учине - видјеће се ускоро, истакла је потпредсједник СНСД-а Сања Вулић.
Сања Вулић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Сања ВулићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Реагујући на текст под насловом "Додик је и даље арогантан према партнерима на нивоу БиХ, али питање је има ли и даље право на то" објављен на порталу "Кликс" у којем се наводи да ће се доласком Ненада Вуковића из ПДП-а у Дом народа одлуке лакше доносити, посебно оне које се односе на закон о судовима, закон о Високом судском и тужилачком савјету, Изборном закону, Вулићева је рекла за Срну да је циљ ових текстова притисак на нешто што би се требало звати "парламентарна већина" у којој је СНСД највећи и најутицајнији члан.

Она је навела да овакви текстови, који личе на то да су писани или наручени у страним амбасадама, на неки начин откривају и могућност да су ПДП, СДС и Небојша Вукановић договорили централизацију БиХ, обећали укидање ентитетског гласања и да им одговара вјечно присуство страних судија у Уставном суду БиХ, а што ће јавност сигурно ускоро и сазнати.

Она је указала да медији треба да промовишу поштовање закона, а не његово кршење и подсјетила аутора текста да делегате из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ бира Народна скупштина Републике Српске, а не ЦИК из "киндер јајета".

- Такође, колико год то тешко падало и овим у ФБиХ и опозицији у Српској, морам да нагласим да Милорад Додик није арогантан, већ легитимно изабрани предсједник Републике Српске који представља ставове институција Српске, и то не арогантно већ правично, уважавајући права свог народа и других народа како то дефинише дејтонска БиХ - нагласила је Вулићева.

Она је додала да су и протекли локални избори у Републици Српској и ФБиХ по ко зна који пут потврдили снагу СНСД-а и њеног лидера Милорада Додика, и да је то странка која се пита и која ће се питати како у Српској, тако и у БиХ.

Када је ријеч о саастанцима партнера на нивоу БиХ, Вулићева је рекла да би они требали почињати са оним шта је до сада урађено, а не да се тапка у мјесту већ мјесецима.

- Не видим никакав напредак у рјешавању бројних питања, а прије свега међународних судија у Уставном суду БиХ. Сви се декларативно залажу за европски пут БиХ, а конкретно ниједно питање, ниједан од приоритета наши партнери не желе да ријеше. Оно што се успије договорити, повратком у Сарајево и једним састанком у страним амбасадама се поништи - нагласила је Вулићева.

Она је навела да састанци партнера на нивоу БиХ нису мјеста за испуњавање музичких жеља бошњачких политичара попут централизације, односно унитаризације БиХ, отимања имовине и наметања одлука, већ за рјешавање кључних питања за будућност дејтонске БиХ.

- Концесија у Варешу била је модел по коме власти у ентитетима треба да се понашају. Став СНСД да остајемо досљедни примјени Општег оквирног споразума за мир у БиХ, а који јасно дефинише да имовина припада ентитетима био је окидач напада на институције Српске и српски народ - истакла је Вулићева.

Она је поручила да упркос свим могућим и немогућим пријетњама и притисцима СНСД и Милорад Додик остају при својим ставовима и нема тога што може утицати да се то промијени, а најочитији примјер је да их није могла промијенити и недостојна понуда предсједнику Додику да за своју слободу жртвује Српску.

- То није ароганција, него јасан и очит примјер патриотизма, оданости, лојалности и љубави према Републици Српској и српском народа и одраз поштовања према дејтонској БиХ и дејтонском Уставу - закључила је Вулићева.