latinica  ћирилица
20/10/2024 |  12:32 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске обишао изложбу производа из Татарстана (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обишао је данас у руском Казању изложбу технике која је произведена у Татарстану.
Додик у Казању - Фото: РТРС
Додик у КазањуФото: РТРС

На изложби учествује 13 татарстанских предузећа која су представила механизацију за област пољопривреде, укључујући модерне тракторе, медицинске и полицијске хеликоптере, те камион за отпад.

Казањ - производи (Фото: РТРС)

- Комплетна изложба је врло импресивна, са модерним и савременим приступом у производњи, што потврђује да су они лидери на простору Русије у области технологије и иновација. Са министром Коробченком сам разговарао о сарадњи Републике Српске и Татарстана у области индустрије и трговине - написао је предсјендик Српске на свом Икс налогу. 

Изложбу су посјетили и министар индустрије и трговине Татарстана Олег Владимирович, као и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

Производи из Татарстана (Фото: РТРС)

Предсједник Српске претходно је са шефом Татарстана Рустамом Минихановом потписао План активности о спровођењу Протокола између Татарстана и Српске - о трговинској, економској, научној, техничкој, социјалној, културној и хуманитарној сарадњи од 7. јуна.

Производи из Татарстана (Фото: РТРС)

Предсједник Српске ће у Казању присуствовати Самиту шефова држава БРИКС-а, који ће бити одржан од 22. до 24. октобра.

Руски производи (Фото: РТРС)

На Самит БРИКС-а у руском Казању позвано је више од 60 шефова држава, а делегација Републике Српске позвана је као посматрач.

Долазак је најавио и генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Групацију БРИКС-а тренутно чини 10 земаља - Русија, Кина, Индија, Бразил, Јужна Африка, Иран, Египат, Етиопија, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, а жељу за чланство исказао је још одређени број земаља.

Удио земаља БРИКС-а у свјетској економији премашује показатеље Г7 - групе од седам најразвијенијих земаља и тај удио наставља са растом.