latinica  ћирилица
20/10/2024 |  14:07 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Додик и Коробченко: Јачати сарадњу Српске и Татарстана на обострано задовољство

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас у Казању да Српска не треба пропустити могућности сарадње у више области које нуди Татарстан.
Самит у Казању (Фото: Stanislav Krasilnikov/brics-russia2024.ru) -
Самит у Казању (Фото: Stanislav Krasilnikov/brics-russia2024.ru)

Додик је рекао да очекује да ће татарстанска делегација предвођена министром Коробченком посјетити Српску и да ће у наредном времену бити разрађене све могућности сарадње.

- Ово не треба да се пропусти јер Татарстан у Русији слови за републику којој су иновације најзначајнији дио који подстиче развој - нагласио је Додик.

Додик је рекао да је импресивно то шта су у Татарстану учинили у области технологије производње нафте, хемије, петрохемије, до области фармације и информационе технологије, које несумњиво предњаче у неким рјешењима на глобалном нивоу.

- Зато је важно да смо овдје данас у име Републике Српске. Захвалан сам за фино домаћинство и могућност да спознамо начин на који се развија једна република која показује способност да искорачи и досегне ниво који сви желимо да имамо - рекао је Додик.

Он је навео да је у Казању упознат о достигнућима Татарстана, напомињући да су они као индустријски простор лидери на простору Русије, те да по дизајну, производњи и опремљености аутомобила, аутобуса, грађевинских и других машина не заостају за најсавременијим технологијама Запада.

- То говори о томе да је Русија успјела да кроз неправедне санкције које им је увео Запад нађе себе, да освоји оно што је раније увозила и да на тај начин подигне своју привредну и економску моћ - истакао је Додик.

Предсједник Српске је захвалио домаћинима за пријем у Казању и присуство БРИКС-у, покрету који је, како је рекао, будућност човјечанства и није условљен било каквим центрима моћи.

- Управо овдје, БРИКС ове године треба да да одговор како ће се свијет кретати и организовати у будућем времену", рекао је за РТРС и СРНУ Додик, који је посјетио изложбу технике која је произведена у Татарстану.

Министар индустрије и трговине Татарстана Олег Коробченко изразио је задовољство посјетом Казању предсједника Републике Српске Милорада Додика, кога су упознали о својим достигнућима и могућностима сарадње.

Коробченко је навео да су на данашњим састанцима са Додиком у Казању договорени конкретни кораци у развоју сарадње у више праваца, с циљем да Татарстан и Република Српска постану још ближи и да јачају сарадњу на обострано задовољство.

- Можемо радити у области нафте, петрохемије, културе, размјени у области образовања и треба да будемо много ближи - рекао је Коробченко.

Коробченко је истакао да је у Русији велики догађај и да се ријетко дешава у свијету да се на једном мјесту могу срести 34 шефа држава, као што је то у Казању, гдје се одржава Самит шефова држава БРИКС-а.