latinica  ћирилица
19/10/2024 |  20:53 | Аутор: Агенције

ИДФ објавио снимак на којем Синвар наводно са породицом бјежи у тунел 6. октобра 2023.

Израелска војска данас је објавила снимак који наводно приказује убијеног вођу Хамаса Јахју Синвара како са породицом бјежи у тунел ноћ прије напада те милитантне групе на Израел 7. октобра прошле године.
Сахрањен Јахја Синвар (Фото: EPA-EFE/REHAN KHAN) -
Сахрањен Јахја Синвар (Фото: EPA-EFE/REHAN KHAN)

ИДФ тврди да је тај снимак пронађен у Појасу Газе прије неколико мјесеци, преноси Тајмс оф Израел.

- Чак и уочи бруталног масакра, Синвар је био заузет својим преживљавањем и опстанком своје породице - рекао је портпарол ИДФ-а Данијел Хагари на конференцији за новинаре.

Он је рекао да су се Синвар и његова породица, неколико сати прије напада, "опремили храном, водом, јастуцима, телевизором и другим потрепштинама за дужи боравак".

ИДФ је такође објавио нови видео-снимак који приказује тренутак када су снаге Синвара убили у сриједу у насељу Тел Султан у Рафи у јужној Гази.

На снимку се види тенковско гранатирање и ватра из митраљеза на зграду из које је Синвар побјегао. Убијен је у размјени, а лоциран и идентификован само дан касније, наводи израелски лист.

Хагари тврди и да је тунел у којем је Синвар боравио у октобру прошле године био близу подземног пролаза у којем је држано шест израелских талаца и касније убијено у августу.

ИДФ наводи да се Синвар кретао између Кан Јуниса и Рафу у јужном Појасу Газе током рата.

Харисова позвала на прекид ватре након убиства Синвара

Потпредсједник САД Камала Харис изјавила је да убиство лидера Хамаса Јахје Синвара представља прилику за прекид ватре на Блиском истоку.

- Ово ствара прилику за коју вјерујем да морамо да је у потпуности искористимо, да се посветимо окончању овог рата и враћању талаца кући - рекла је Харисова новинарима.

Она је додала да ситуација на Блиском истоку никада није била лака, али да то не значи да САД одустају.

- Увијек ће бити тешко - рекла је Харисова, која је кандидат Демократске странке за предсједника САД на изборима 5. новембра.