latinica  ћирилица
20/10/2024 |  07:26 ⇒ 07:45 | Аутор: sputniknews.com

Њемачка: Спријечен могући терористички напад на израелску Амбасаду у Берлину

Специјалне јединице и истражитељи њемачке Федералне криминалистичке полиције спријечили су могући терористички напад на израелску амбасаду у Берлину, пренијели су јуче њемачки медији.
Њемачка полиција (Фото: EPA/Dominick Waldeck) -
Њемачка полиција (Фото: EPA/Dominick Waldeck)

Тешко наоружани припадници специјалних снага полиције упали су у једну кућу у Бернау у Бранденбургу и претресли један стан у вишеспратници у Санкт Августину у покрајини Сјеверна Рајна-Вестфалија, пренео је дневни лист Билд.

- Изведена је полицијска операција у Бернау код Берлина и у Санкт Августину код Бона. У Бербау је ухапшен један осумњичени за чланство у страној терористичкој организацији. У Санкт Августину су испитивани свједоци и обезбјеђени су могући доказ - изјавио је Михаел Рамелер, портпарол надлежног савезног тужилаштва.

Њемачке власти су, захваљујући конкретној дојави страних обавјештајних служби, ушле у траг човеку који раније није био познат као пријетња, а антитерористичка служба је пресрела пријетеће поруке из којих је изведен закључак да један Либијац, припадник Исламске државе (ИС) наводно жели да нападне израелско дипломатско представништво у Берлину иако није било јасно да ли напад намјерава да изврши ватреним оружјем или експлозивом.

Истовремено, постојале су индиције да је осумњичени за тероризам након напада желио да побјегне код свог стрица у Санкт Августин, а затим у иностранство.

Још је нејасно да ли је стриц знао за планове свог синовца, али, према речима федералног тужиоца, он се не сматра оптуженим, већ свједоком.

Наводи се да је осумњичени терориста ИС ушао у Немачку у новембру 2022. године и поднио је захтјев за азил у јануару 2023. године.

Само осам мјесеци касније, 28. септембра 2023. године, његова молба је одбијена и требало је да буде депортован у Либију, али то се није догодило и Либијац је до сада несметано живио у Бернау.