latinica  ћирилица
19/10/2024 |  18:09 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

Скривањем таблица поједини мотоциклисти избјегавају санкционисање саобраћајних прекршаја (ВИДЕО)

Иако се број камера које мјере брзину на путевима Српске повећава из године у годину, поједини возачи и даље покушавају да прикрију своје прекршаје. Овој пракси најчешће прибјегавају поједини мотоциклисти који,у намјери да избјегну плаћање казни због пребрзе вожње, прикривају регистарске таблице својих мотора.
Мотоциклиста - Фото: РТРС
МотоциклистаФото: РТРС

Возачи мотоцикала у Републици Српској довијају се на разне начине како би покушали да избјегну могуће саобраћајне казне. Један од новијих трендова је скривање регистарских таблица или једног њиховог дијела. Из МУП-а Српске потврђују да је ова пракса све присутнија.

- Примијећена је појава да мотоциклисти прелијепе, односно прикрију дио регистарских таблица. Основни разлог прикривања регистарских таблица јесте да избјегну санкције због саобраћајног прекршаја  - каже главни инспектор за безбједност саобраћаја МУП-а Републике Српске Данко Тунић.

Дугогодишњи мотоцилисти и чланови бањалучког МК "Исток" не подржавају ову праксу.

- Морам бити искрен и рећи да не подржавам такве поступке мојих колега или било којих бајкера, па и мене. Кажем мене, јер десило се да сам и ја некада то радио. Не радим то више, волим да уживам у вожњи, али могу и да оправдам такав поступак мојих колега - каже Дарко Савић, мотоциклиста овог клуба.



Такво понашање, јасно, спада у домен прекршаја, јер закон каже да се бројке и слова на регистарским таблицама морају јасно видјети. Они који се одлуче на овај корак морају бити спремни и на казну која је прописана законом.

- Новчана казна за прелијепљивање таблица је стварно мала, али прекршаји који произилазе из прикривања регистарских таблица, на примјер прекорачења брзине, свакако са становишта безбједности саобраћаја су јако опасне и треба елиминисати ту појаву - додаје инспектор Тунић.

Са овим је сагласан и адвокат Горан Мачинковић. Једино рјешење је, каже, измјена Закона о основама безбједности саобраћаја БиХ.

- Они то раде свјесно и одговорно управо због ниске санкције према учесницима у саобраћају. Та новчана казна износи 30 КМ и уколико је плате у року од осам дана износиће 15 КМ. Једино рјешење у овом тренутку јесте измјена и допуна Закона како би се те санкције пооштриле - истиче Мачинковић.

Са напретком технологије контроле брзине, очито напредују и трикови појединих возача мотоцикала који скривањем таблица покушавају избјећи казне због пребрзе вожње. На жалост, таква вожња за многе од њих имала је посљедице које су фаталније од новчане казне за саобраћајне прекршаје.