latinica  ћирилица
19/10/2024 |  10:55 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Требиње: Педијатри упозоравају на значај имунизације (ВИДЕО)

Медицина дјечије доби је наука која се брзо развија, па је и промјена терапијских ставова и доктрина све чешћа, истакнуто је на 26. Јесењем стручном састанку педијатара у Требињу, у организацији Удружења педијатара Републике Српске.
Требиње, Јесењи састанак педијатара Републике Српске - Фото: РТРС
Требиње, Јесењи састанак педијатара Републике СрпскеФото: РТРС

Током тродневног рада, биће презентовани научни и стручни радови из већине области дјечије медицине, као што су болести срца код дјеце, крвне болести, пуломолошке болести. Акценат ће бити стављен на имунизацију код дјеце и стопу њеног опадања, као и о посљедицама избјегавања вакцинације дјеце. Учествује више од 90 педијатара и предавача из Српске и Србије.

Јелица Предојевић Самарџић, предсједница Удружења педијатара Републике Српске, истакла је да је проблем недовољне имунизације посљедица то што је здравствено просвјећивање родитеља препуштено утицају друштвених мрежа, умјесто да то раде здравствени радници. Овакву ситуацију је, према њеним ријечима, узроковала преоптерећеност педијатара у примарном нивоу, који често немају  времана за озбиљан и аргументован разговор са родитељима о значају вакцинације.

Владимир Којовић, специјалиста дјечије хирургије и урологије, Институт за заштиту мајке и дјетета Србије, упозорио је да је забиљежено повећање уролошких обољења код дјеце, те указао да још нису утврђени разлози који их изазивају - да ли неке другачије животне навике, одржавања трудноће или остало. Забрињава, како је истакао, да се дјеца све чешће рађају са поремећајима уролошких и гениталних органа.

Љиљана Буха, начелница одјељења Педијатрије са неонатологијом, Болница Требиње, поручила је да је важно да ријеч науке стигне и до мањих средина, које нису у могућности да буду упознате са савременим медицинским достигнућима. Истакла је значај оваквих скупова на којима еминентни стручњаци презентују нова сазнања и ставове, а све у циљу лијечења пацијената и заштите здравља грађана.