latinica  ћирилица
19/10/2024 |  17:45 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Због Гарде Пантери студент историје из Јужне Кореје допутовао у Бијељину (ВИДЕО)

"Било је јунака и биће", један је од стихова који су обиљежили ратни пут бијељинске Гарде Пантери. Ти јунаци предвођени Љубишом Савићем Маузером и након три деценије помињу се не само на нашим просторима. Прича о њиховој борби за слободу српског народа стигла је и до Јужне Кореје. И то преко Дујанг Хјуна, студента историје у Сеулу, који је превалио 6.000 километара како би у Бијељини од ветерана ове славне јединице сазнао више о њеном ратном путу.
Дујанг Хјун - Фото: РТРС
Дујанг ХјунФото: РТРС

"Пантери Пантери, ви сте храбри борци"... једна је од пјесама посвећених Пантерима и њиховом команданту Маузеру које је научио млади студент историје у Сеулу. Каже да му је звук, који је чуо у пјесмама Родољуба Вуловића, на посебан начин дотакао душу. То га је подстакло да на интернету истражи ратни пут Љубише Савића и његове Гарде.

- Слушао сам пјесме Рокија Вуловића, то је била једна варница која је мене заинтересовала за Љубишу Савића Маузера. Вуловић је један од разлога зашто сам дошао овдје. Видио сам га, јуче сам био с њим и то је за мене остварење снова - каже Хјун.

Убрзо је ступио у контакт са Удружењем ветерана Гарда Пантери желећи да детаљније упозна историјат ове јединице ВРС. Пут од Сеула до Бијељине трајао је 22 сата. То га, каже, није уморило и вриједило је због свега што је видио и чуо у Бијељини, о Маузеру и Гарди.

- Дефинитивно ћу урадити свој рад о посјети Српској и гробу Љубише Савића Маузера и с тим ћу упознати људе у Јужној Кореји о његовом животу и ратном путу - додао је млади студент.

Гардисти су поносни због доласка овог младог човјека у Бијељину и његовог интересовања за ратни пут Гарде.

- Изузетна нам је част да је неко превалио толики пут, што се заинтересовао за нашу историју и поред свих ових дилема и недоумица о нашем посљедњем рату. Похвално је да неко има вољу да то упозна, да истражује - каже припадник Гарде Пантери Александар Новаковић.

Са овим младим човјеком из далеког Сеула састао се и Александар Савић, син Љубише Савића Маузера, на мјесту гдје је његов отац мучки убијен прије 24 године. У име породице захвалио му се што ће дио историје српског народа од 1992. до 1995. године публиковати на високобразовној установи у Сеулу.

Искуства, утиске и приче које носи из Српске Дујанг Хјун ће, каже, подијелити с пријатељима, професорима, колегама на факултету, као и са својом породицом.