latinica  ћирилица
19/10/2024 |  09:04 ⇒ 09:07 | Аутор: СРНА

Роман Борислава Косановића о страдању Срба у Ораховцу

У Народној библиотеци "Бранко Чучак" у Хан Пијеску промовисан је роман Борислава Косановића "Ораховац рововима омеђен", други дио трилогије о страдању српског народа на Косову и Метохији и о трагичним догађајима у Ораховцу 1998. године.
Хан Пијесак, промовисан роман Борислава Косановића "Ораховац рововима омеђен" - Фото: СРНА
Хан Пијесак, промовисан роман Борислава Косановића "Ораховац рововима омеђен"Фото: СРНА

Косановић је рекао да је ова књига наставак приче о књижевној породици Огњановић кроз чије се страдање и битисање на Косову и Метохији приказује 25 година страдања српског народа на овом подручју, без казне за почињене злочине над Србима.

Он је напоменуо да је Ораховац само централни мотив романа, као град који је терористичка ОВК окупирала од 17. до 20. јула 1998. године, те киднаповала више од 110 људи који су страдали, одведени и нестали. Ораховац је неколико дана касније ослободила Војска Југославије.

- Никада нико није одговарао за њихово страдање, тако да је то био главни мотив да Ораховац буде централни догађај, али је прича много шира и она почиње са 1997. годином и обухвата период до краја 1998. како би читалац који није упућен у та дешавања могао врло јасно да разумије зашто се десио овај напад и зашто баш у Ораховцу - рекао је Косановић.

Он је подсјетио кроз шта су све људи у Ораховцу прошли у тих пет дана окупације, све док Војска Југославије на челу са генералом Божидаром Делићем и потпуковником Вељком Раденовићем није ослобидила Ораховац у којем је некада живјело више од 3.000 Срба, а данас се њихов број свео на око 300.

Косановић каже да ће и у трећој књизи његове трилогије о Косову и Метохији бити заступљен Ораховац, иако ће се у том дијелу бавити догађајима у троуглу између Ђаковице, Ораховца и Призрена, ратним збивањима 1999. године, погромом 2004, те дешавањима 2008. и 2009. године, када је проглашена независност Косова.

Он је додао да је синоћња промоција у Хан Пијеску 11. представљање његовог романа "Ораховац рововима омеђен" и додао да људи у Србији, Црној Гори и Републици Српској ни до данас не знају шта се заиста дешавало у Ораховцу и на Косову и Метохији, јер у то вријеме није било механизама за брзо ширење информација путем интернета и друштвених мрежа.

- Управо кроз ова дјела покушавам да то приближим и расвијетлим будућим генерацијама са утемељеним и истинитим подацима, на један прозни, питак начин, како би их заинтересовала дешавања на Косову и Метохији - рекао је Косановић.

Он је истакао да радо долази у Републику Српску међу свој народ, те да је до сада посјетио Вишеград, Рудо, Чајниче, Источно Ново Сарајево и Хан Пијесак.

Борислав Косановић /42/ до сада је објавио збирке поезије "Када се снови сруше", "Песници умиру млади" и коауторску збирку "Четири нијансе љубави", те романе "Под сјенком букове шуме", "Грумен подно Проклетија" и "Ораховац рововима омеђен".

Члан је Удружења књижевника Србије и Свесловенског књижевног друштва, а живи и ради у Кљајићеву код Сомбора.