latinica  ћирилица
18/10/2024 |  20:48 ⇒ 22:42 | Аутор: СРНА

На Јахорини симпозијум ендокринолога и дијабетолога

На Јахорини је данас почео међународни симпозијум "Дани ендокринолога и дијабетолога Републике Српске" који ће у наредна три дана окупити бројне еминентне стручњаке из ове области.

На симпозију, који организује Удружење ендокринолога и дијабетолога Републике Српске, биће ријечи о новим могућностима лијечења и развоју нових лијекова.

Предсједник Удружења ендокринолога и дијабетолога Српске Александра Марковић рекла је да је организовање оваквих скупова важно, јер ендокринологија и дијабетологија напредују брзим корацима.

- Свједоци смо бројних промјена у приступу и лијечењу обољелих од ендокринолошких болести и развоју нових лијекова, посебно када је у питању гојазност које постаје пандемија и велики здравствени проблем јер носи бројне компликације и велике трошкове - рекла је Марковићева новинарима уочи отварања симпозијума.

Она је навела да на скупу бити ријечи о терапији за гојазност, хроничне бубрежне болести и дијабетес.

Марковићева је рекла да ће симпозијум окупити 100 учесника и око 30 предавача.

Професор Марина Николић Ђуровић из Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије каже да протеклих година развојају сарадњу са љекарима из Републике Српске.

Она је навела да ће на симпозијуму разговарати о значајном порасту броја обољелих од шећерне болести.

- Имамо све више пацијената који су гојазни. Отприлике 80 одсто пацијената са диабетесом типа два је гојазно. Велика већина не зна да са гојазношћу и шећерном болешћу повећава се и ризик од настанка остопоротичних фрактура које знатно могу да угрозе квалитет живота и доведу до инвалидитета - рекла је Ђуровићева, која је и предсједник Ендокринолошке секције Српског лекарског друштва.

Она је навела да је у Србији и Републици Српској могућност лијечења пацијената са остопорозом и фактурама на свјетском нивоу, али да је превенција, као и узимање витамина Д на првом мјесту.

Професор Катарина Лалић са Клинике за ендокринологију Медицинског факултета у Београду каже да је конгрес значајан јер истраживања у области ендокринологије, диабетологије и липидологије протеклих година знатно напредују.

- Када је реч о дијабетесу, постоји много нових лекова који су протеклих пет година потпуно промијенили систем лечења дијабетеса типа два - рекла је Лалићева.

Она је навела да ће на симпозијуму бити ријечи и о кардиоваскуларним болестима, те најважнијим факторима ризика - поремећају нивоа холестерола и новим могућностима дијагностике и терапије.

- Врло смо близу нечему што би могли назвати генетска терапија за холестерол, с обзиром на то да технологија напредује - рекла је Лалићева.